
Ciasto cytrynowo-ciecierzycowe
- ciecierzyca: 500 g
- jajka: 360 g
- cukier: 250 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- cytryna: 260 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal1800
- tłuszcz60g
- tłuszcz nasycony15g
- węglowodany250g
- cukry250g
- błonnik20g
- białko60g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciecierzyca: odsączamy ją z zalewy i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy do niej 4 jajka (360 g) oraz połowę proszku do pieczenia (2 g). Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Jeśli stosujemy termoobieg to do 160 stopni Celsjusza.
krok 2
Tortownica: bierzemy formę o średnicy 23 cm i smarujemy masłem. Wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika.
krok 3
Pieczemy: trzy kwadranse. Następnie używamy wykałaczek, żeby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Możemy też użyć mniejszych foremek, pamiętajmy tylko, że czas pieczenia można skrócić nawet o połowę.
krok 4
Studzenie: wyjmujemy formę i pozwalamy jej lekko ostygnąć na metalowej podstawce. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, skrapiamy je sokiem z 1 cytryny - pięknie się wchłonie i nada mu wspaniałego smaku. Następnie posypujemy ciasto cukrem wymieszanym ze skórką z cytryny (ścieramy z 2 cytryn).
Źródło: serwis partnerski Apetitonline. cz,

