Reklama

proste, szybkie i smaczne:)

Składniki:

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru kryształu
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
250 g masła
200 ml coli
75 ml mleka
2 jajka
Polewa:
1 czekolada z nadzieniem toffi
2-3 łyżki śmietanki 30 proc. lub jogurtu naturalnego - ja dodałam śmietanę 18 proc

Kroki przygotowania:

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowana masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 min.
Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do ostygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama