
Ciasto czekoladowe z malinami - kostka czekoladowa
- jajka: 5 szt.
- cukier: 250 g
- mąka tortowa: 250 g
- mąka ziemniaczana: 5 g
- kakao: 10 g
- sól: 2 g
- mascarpone: 125 g
- śmietana 30%: 360 ml
- czekolada deserowa: 100 g
- żelatyna: 5 g
- maliny: 200 g
- galaretka malinowa: 75 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal460
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na ciasto czekoladowe z malinami zaczynamy od przygotowania biszkoptu – na samym początku mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski. Dalej myjemy jajka i żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy z solą na sztywno. Następnie ciągle mieszając białka stopniowo, dodajemy cukier, żółtko oraz mąkę z kakao (mieszając całość delikatnie szpatułką). Ciasto przekładamy do formy (24 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Następnie biszkopt pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie i odstawiamy do ostudzenia. Następnie ciasto przekrajany wzdłuż na pół i zajmujemy się przygotowaniem galaretki – maliny rozgniatamy i wlewamy ok. 100 ml wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę z proszku i rozpuszczamy. Całość pozostawiamy do wystudzenia.

iStock krok 2
Na kolejnym etapie przygotowania ciasta czekoladowego z malinami zabieramy się za przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy. Dalej wlewamy żelatynę i miksujemy, a blat biszkoptu smarujemy kremem, a następnie galaretką i przykrywamy drugim blatem, i znowu smarujemy kremem. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, roztapiamy ją i polewamy nią ciasto, a następnie odstawiamy do zastygnięcia.

istock

