
Ciasto czekoladowe z wiśniami
- wiśnie: 400 g
- cukier: 300 g
- ekstrakt waniliowy: 5 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- mąka pszenna: 400 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- kakao: 45 g
- gorzka czekolada: 100 g
- masło: 200 g
- jajka: 5 szt.
- jogurt naturalny: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wiśnie: myjemy i drylujemy. Następnie mieszamy je z cukrem (100 g), ekstraktem waniliowym i 30 g mąki ziemniaczanej.
krok 2
Składniki sypkie: w osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, pozostałą mąką ziemniaczaną i kakao. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałki.
krok 3
Masa na ciasto: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier (200 g) i jajka. Wyłączamy mikser i dodajemy składniki sypkie (razem z czekoladą). Mieszamy dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.
krok 4
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kwadratową formę o boku długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 5
Pieczenie: do formy przekładamy wiśnie, przykrywamy je masą na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45–50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy.
krok 6
Podawanie: ciasto czekoladowe z wiśniami odstawiamy z formie do przestygnięcia. Gdy wystygnie, przykładamy talerz z drugiej strony i ostrożnie je odwracamy – tak by wiśnie znalazły się na wierzchu.

