Reklama

Ciasto czekoladowe z wiśniami to pyszny i łatwy do przygotowania wypiek. Doskonale sprawdzi się na codzienny podwieczorek lub poczęstunek dla niespodziewanych gości. W podstawowym przepisie owoce zalewamy ciastem, wstawiamy do piekarnika i gotowe. Możemy także przygotować bardziej urozmaicona wersję – z kremem budyniowym, galaretką lub bitą śmietaną. Czekoladowe ciasto z wiśniami świetnie smakuje w każdej postaci.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wiśnie: myjemy i drylujemy. Następnie mieszamy je z cukrem (100 g), ekstraktem waniliowym i 30 g mąki ziemniaczanej.

  • krok 2

    Składniki sypkie: w osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, pozostałą mąką ziemniaczaną i kakao. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałki.

  • krok 3

    Masa na ciasto: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier (200 g) i jajka. Wyłączamy mikser i dodajemy składniki sypkie (razem z czekoladą). Mieszamy dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.

  • krok 4

    Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kwadratową formę o boku długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 5

    Pieczenie: do formy przekładamy wiśnie, przykrywamy je masą na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45–50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy.

  • krok 6

    Podawanie: ciasto czekoladowe z wiśniami odstawiamy z formie do przestygnięcia. Gdy wystygnie, przykładamy talerz z drugiej strony i ostrożnie je odwracamy – tak by wiśnie znalazły się na wierzchu.

Porady:

  • Składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej. Zwłaszcza masło należy wyjąć wcześniej z lodówki.
  • W przepisie możemy wykorzystać świeże wiśnie, mrożone lub owoce z kompotu wiśniowego.
  • Jeśli chcemy dodać owoce bezpośrednio do masy, odwracamy kolejność – najpierw przelewamy ciasto, a potem dodajemy wiśnie. W tym przypadku również obtaczamy je w cukrze, żeby były słodkie, i mące, by podczas pieczenia nie spadły na dno wypieku.
  • Czekoladowe ciasto z wiśniami świetnie wygląda także w kształcie koła – wystarczy upiec je w tortownicy o średnicy 26 cm.
  • Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową.

Notka redakcyjna:

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem

Pysznym wariantem przepisu jest przekładane ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem budyniowym. W klasycznej wersji krem przygotowujemy z budyniu czekoladowego, który ucieramy z zimnym masłem. Lżejszą opcją jest krem czekoladowy z mascarpone – ze śmietanki, kremowego serka, cukru pudru i gorzkiej czekolady.

Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pomiędzy nie kładziemy krem wymieszany z wiśniami, a wierzch przykrywamy polewą czekoladową. Możemy także zostawić połowę kremu do położenia na wierzch. Do przekładanego ciasta sprawdzą się wiśnie w syropie, żelu lub konfitura wiśniowa.

Inne dodatki do ciasta czekoladowego z wiśniami

W podstawowej wersji ciasto czekoladowe jest proste i szybkie do przygotowania. Na bardziej uroczyste okazje możemy wzbogacić przepis o słodkie dodatki. Poniżej najbardziej popularne modyfikacje:

  • ciasto czekoladowe z wiśniami i galaretką – owoce mieszamy z galaretką i przekładamy nią ciasto (lub kładziemy na wierzch),
  • ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną – dodatkowo na bitą śmietanę możemy położyć polewę lub ganache czekoladowy,
  • ciasto czekoladowe z wiśniami i pistacjami – warto sprawdzić to niecodzienne połączenie. Posiekane pistacje układamy na niezastygniętą jeszcze polewę czekoladową.

Ciasto czekoladowe z serem i wiśniami

Połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem to wyjątkowo wdzięczna kompozycja, która nie tylko świetnie smakuje, ale i efektownie wygląda. Dodatek wiśni sprawia, że ciasto z masą serową jest lżejsze i ciekawsze w smaku. Wypiek możemy przygotować zgodnie z przepisem na sernikobrownie z malinami – wystarczy tylko zamienić owoce.

Możemy także dodać masę serową do naszego przepisu na czekoladowe ciasto z wiśniami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama