Reklama

Lubisz słodko-pikantne połączenia? To ciasto ci posmakuje, a na dodatek jest dobre dla figury - oto ciasto czekoladowe z pieprzem cayenne.

Składniki:

3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
50 g czekolady 70%
1 jajko
1/2 szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta pieprzu cayenne

Kroki przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Do miski włożyć 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu i czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, nastawiając ją 3 razy na 30 s. Dobrze wymieszać.
W drugiej misce za pomocą trzepaczki ubić jedno jajko. Następnie dodać 1/2 szklanki mielonych migdałów, sól i pozostałe przyprawy. Następnie dodać mieszaninę czekolady i całość dobrze wymieszać.
Dwa ramekiny (kokilki) wysmarować od wewnątrz odrobiną oleju kokosowego i wlać do nich przygotowane ciasto. Piec przez 35 min, aż wykałaczka włożona w środek będzie sucha i czysta.
Przepis z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel

Reklama

Porady:

Pieprz kajeński cayenne – jest to ususzony i zmielony proszek wytwarzany z nasion i strąków różnych rodzajów papryki chili. Zwiększając metabolizm, pomaga w odchudzaniu. Zmniejsza apetyt.

Zobacz też: Waga kuchenna - co warto wiedzieć przed zakupem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama