Reklama

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to rewolucyjny przepis dla tych, którzy dotychczas omijali ten rodzaj wypieku szerokim łukiem, obawiając się żmudnego ugniatania. Składniki wystarczy ułożyć warstwowo w misce, a potem odczekać kilka godzin i zwyczajnie wymieszać łyżką. Placek można przykryć dowolnymi dodatkami – owocami, konfiturą, budyniem, kruszonką. Wilgotne ciasto drożdżowe bez wyrabiania to świetna baza dla truskawek, jagód lub śliwek.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Roztrzepujemy jajka w osobnym naczyniu. Lekko podgrzewamy mleko w rondelku (powinno mieć temperaturę ciała, około 37°C). Kruszymy świeże drożdże na dno dużej miski. Zasypujemy je równomiernie 160 g drobnego białego cukru do wypieków. Dodajemy jajka. Wlewamy olej i letnie mleko. Przesiewamy do miski 600 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej, typ 550) ze szczyptą soli. Wszystkie składniki umieszczamy w misce warstwowo, rozprowadzając je w miarę równomiernie, ale niczego nie mieszamy.

    Make eat easy

  • krok 2

    Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania), ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie potrzebowało więcej czasu na wyrośnięcie niż robione tradycyjnym sposobem. Dopiero po upływie kilku godzin zdejmujemy ściereczkę i łączymy wszystkie składniki. Wystarczy, że wymieszamy je dużą, drewnianą łyżką.

    Make eat easy

  • krok 3

    Wykładamy blachę o wymiarach 26x30 cm papierem do pieczenia. Przygotowujemy wybrane owoce (najlepiej sezonowe, wakacyjną porą świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, maliny, a pod koniec lata i jesienią śliwki węgierki). Myjemy je i dokładnie osuszamy na ściereczce. Wkładamy ciasto drożdżowe do przygotowanej foremki. Delikatnie przyciskamy je palcami i rozciągamy, żeby rozmieścić je na całym spodzie. Na wierzch wykładamy owoce. Rozsypujemy je równomiernie po cieście. Możemy dodatkowo oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym.

    Make eat easy

  • krok 4

    Wsypujemy do miski 100 g mąki (tu najlepiej wykorzystać krupczatkę, dzięki czemu posypka będzie bardziej chrupka). Dodajemy 50 g cukru (może być w pudrze). Wrzucamy 50 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę. Rozcieramy składniki końcówkami palców, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią ciasto z owocami. Jeśli chcemy zrobić ciasto drożdżowe bez masła, możemy całkiem pominąć ten krok. Placek można równie dobrze ozdobić po upieczeniu cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

    Make eat easy

  • krok 5

    Pieczemy wilgotne ciasto drożdżowe bez wyrabiania przez około 40 minut w 180°C (tryb góra-dół). W tym czasie placek urośnie, owoce lekko się rozpadną i zmiękną, a kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Całkowicie studzimy ciasto. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy świeżą miętą.

    Make eat easy

Porady:

  • Pamiętajmy, że jajka na szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania powinny mieć temperaturę pokojową. Często się o tym zapomina, kładąc nacisk głównie na ogrzanie mleka, w którym, w przypadku tradycyjnego przepisu, rozpuszcza się drożdże.
  • Jeśli uznamy, że ciasto po leżakowaniu i wymieszaniu jest zbyt rzadkie, możemy dodać do niego więcej mąki (nawet do 100–150 g).
  • Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ciasto drożdżowe z suchych drożdży bez wyrabiania. Na podane proporcje potrzebujemy 14 g produktu instant (dwie standardowe saszetki). To wygodne rozwiązanie, ponieważ ma on dłuższy okres przydatności do spożycia. Suche drożdże można przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez 2 lata, a świeże przetrwają około 10 dni w lodówce.

Notka redakcyjna:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania – propozycje dodatków

Placek najlepiej smakuje przykryty owocami, zwłaszcza jeśli mamy do dyspozycji świeże, sezonowe produkty, na które często czekamy przez cały rok. Doskonałym pomysłem jest na przykład ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania. Ale jeśli wolimy przygotować coś prostszego, bazę możemy po prostu posmarować konfiturą z wiśni lub porzeczki, a także wykorzystać jeden z poniższych pomysłów:

  • ciasto drożdżowe z serem – masę serową przygotowujemy z mielonego twarogu zmieszanego z żółtkiem i drobnym cukrem, możemy dodać rodzynki lub inne bakalie.
  • ciasto drożdżowe z budyniem – który warto przygotować samodzielnie, z dodatkiem prawdziwej wanilii lub domowej esencji waniliowej.
  • puszysty placek z kruszonką i lukrem lub polewą z białej czekolady – w podstawowym przepisie pomijamy owoce. Upieczony i przestudzony placek polewamy szybkim lukrem z cukru pudru, dekorujemy lukrem królewskim lub pokrywamy kremem czekoladowym ganache.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama