Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Sposób przygotowania
krok 1
Roztrzepujemy jajka w osobnym naczyniu. Lekko podgrzewamy mleko w rondelku (powinno mieć temperaturę ciała, około 37°C). Kruszymy świeże drożdże na dno dużej miski. Zasypujemy je równomiernie 160 g drobnego białego cukru do wypieków. Dodajemy jajka. Wlewamy olej i letnie mleko. Przesiewamy do miski 600 g mąki pszennej (najlepiej luksusowej, typ 550) ze szczyptą soli. Wszystkie składniki umieszczamy w misce warstwowo, rozprowadzając je w miarę równomiernie, ale niczego nie mieszamy.

Make eat easy krok 2
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3–4 godziny (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania), ciasto drożdżowe bez wyrabiania będzie potrzebowało więcej czasu na wyrośnięcie niż robione tradycyjnym sposobem. Dopiero po upływie kilku godzin zdejmujemy ściereczkę i łączymy wszystkie składniki. Wystarczy, że wymieszamy je dużą, drewnianą łyżką.

Make eat easy krok 3
Wykładamy blachę o wymiarach 26x30 cm papierem do pieczenia. Przygotowujemy wybrane owoce (najlepiej sezonowe, wakacyjną porą świetnie sprawdzą się truskawki, jagody, maliny, a pod koniec lata i jesienią śliwki węgierki). Myjemy je i dokładnie osuszamy na ściereczce. Wkładamy ciasto drożdżowe do przygotowanej foremki. Delikatnie przyciskamy je palcami i rozciągamy, żeby rozmieścić je na całym spodzie. Na wierzch wykładamy owoce. Rozsypujemy je równomiernie po cieście. Możemy dodatkowo oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym.

Make eat easy krok 4
Wsypujemy do miski 100 g mąki (tu najlepiej wykorzystać krupczatkę, dzięki czemu posypka będzie bardziej chrupka). Dodajemy 50 g cukru (może być w pudrze). Wrzucamy 50 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę. Rozcieramy składniki końcówkami palców, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią ciasto z owocami. Jeśli chcemy zrobić ciasto drożdżowe bez masła, możemy całkiem pominąć ten krok. Placek można równie dobrze ozdobić po upieczeniu cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

Make eat easy krok 5
Pieczemy wilgotne ciasto drożdżowe bez wyrabiania przez około 40 minut w 180°C (tryb góra-dół). W tym czasie placek urośnie, owoce lekko się rozpadną i zmiękną, a kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Całkowicie studzimy ciasto. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy świeżą miętą.

Make eat easy


