
Ciasto drożdżowe z jagodami
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Jagody przebieramy i myjemy, po czym odsączamy z nadmiaru wody. Mleko podgrzewamy w rondelku lub mikrofali do około 35°C. Powinno być tylko lekko ciepłe.
krok 2
Zaczyn: kruszymy drożdże do miseczki. Mieszamy je z mlekiem i łyżką cukru (10 g). Przykrywamy zaczyn ściereczką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na pół godziny.
krok 3
Ciasto: rozpuszczamy 100 g masła. Studzimy je w temperaturze pokojowej, tak żeby pozostało płynne. Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki. Dodajemy cukier (90 g), jajka i zaczyn. Mieszamy masę drewnianą łyżką do połączenia składników. Wlewamy masło. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Dzięki temu otrzymamy puszyste ciasto drożdżowe z jagodami.
krok 4
Kruszonka: umieszczamy w miseczce 50 g cukru, 50 g zimnego masła i 100 g mąki pszennej. Wszystkie składniki rozcieramy w palcach, aż ciasto zacznie zlepiać się w grudki.
krok 5
Formowanie ciasta: blaszkę o wymiarach 30x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy wyrośnięte ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkowujemy je tak, żeby zmieściło się w przygotowanej foremce. Wykładamy nim jej dno i dopasowujemy je palcami do rantów. Przykrywamy placek jagodami i posypujemy kruszonką. Odstawiamy go jeszcze raz pod przykryciem na 20 minut.
krok 6
Pieczenie: wkładamy placek drożdżowy z jagodami do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, a kruszonka się zarumieni, wyjmujemy je i studzimy. Przed podaniem możemy udekorować wypiek cukrem pudrem.

