
Ciasto drożdżowe z kapustą
- mąka: 520 g
- cukier: 10 g
- sól: 3 g
- jajka: 2 szt.
- śmietana 18%: 150 ml
- masło: 5 g
- podgrzybki: 200 g
- kapusta kiszona: 1 kg
- liść laurowy: 3 szt.
- cebula: 2 szt.
- olej: 10 ml
- miód: 15 g
- cząber: 3 g
- pieprz czarny: 5 g
- olej lniany: 30 ml
- drożdże: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Farsz: grzyby suszone płuczemy bardzo dokładnie, moczymy przez 1 godz. W zimnej, przegotowanej wodzie, potem gotujemy w tej samej wodzie, aż będą miękkie. Wyławiamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy.
krok 2
Kapusta: odciskamy ją i drobno kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, listki laurowe, wodę z grzybów. Dusimy, mieszając regularnie, aż kapusta będzie miękka.
krok 3
Cebula: siekamy ją bardzo drobno, smażymy na głębszym oleju na złoto i chrupiąco. Dorzucamy do kapusty, mieszamy, doprawiamy miodem, cząbrem, solą i pieprzem. Wyjmujemy listki laurowe. Rozgrzewamy na patelni olej lniany, wkładamy kapustę i smażymy do chwili, aż zacznie leciutko przywierać do dna. Studzimy.
krok 4
Ciasto: do lekko ogrzanej miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, sól, 2 jajka, pokrojone w kostkę masło i wkruszamy drożdże. Wyrabiając ciasto, dodajemy śmietanę. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min.
krok 5
Pieczenie: przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką długiej prostokątnej formy (złączeniem do dołu). Wierzch smarujemy lekko ubitym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 165°C ok. 45 min. Ciasto drożdżowe z kapustą podajemy na gorąco, do barszczu.

