
Ciasto drożdżowe z kruszonką
- mąka pszenna: 650 g
- masło: 170 g
- drożdże: 50 g
- cukier: 270 g
- cukier waniliowy: 30 g
- mleko: 250 ml
- żółtko: 4 szt.
- sól: 1 szczypta
- skórka pomarańczowa: 20 g
- rodzynki: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal370
Sposób przygotowania
krok 1
Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką? To jeden z łatwiejszych wypieków! Na początek 500 g mąki pszennej w temperaturze pokojowej przesiewamy do miski. Następnie 100 g masła roztapiamy w rondelku. Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolewamy ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i 15 gramami cukru waniliowego.

fot. iStock krok 2
Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Całość łączymy za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodajemy ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki i skórkę. Formujemy kulę, oprószamy mąką. Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

fot. iStock krok 3
Pozostałe składniki są do wykonania kruszonki. Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? Wszystkie produkty siekamy nożem, zagniatamy ciasto i odstawiamy do schłodzenia w lodówce. W tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stół podsypany mąką i ponownie zagniatamy. Płaską formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągamy je na całą powierzchnię blachy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniamy palcami na ciasto albo ścieramy na grubej tarce. Ile piec ciasto drożdżowe z kruszonką? Drożdżowy placek z kruszonką pieczemy 45 minut w temperaturze 200–220˚C.

fot. iStock

