Porady:
- Bardzo ważna jest odpowiednia temperatura mleka. Powinno być ciepłe, ale nie gorące, gdyż zbyt ciepłe mleko zabije drożdże, sprawiając, że nie urosną. Z kolei za zimne mleko spowolni proces fermentacji. Idealna temperatura mleka to 37-40 stopni w przypadku świeżych drożdży, lub 45 stopni, jeśli korzystamy z drożdży w proszku.
- Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny być w temperaturze pokojowej dlatego jajka, masło i mleko warto wyjąć z lodówki na godzinę przed gotowaniem.
- Ciasto drożdżowe trzeba długo wyrabiać. Aby sprawdzić czy jest już wystarczająco wyrobione, wciśnij w nie palec. Jeśli szybko i sprężyście odzyska swój kształt, to znaczy że jest już gotowe.
- Masa makowa do ciasta drożdżowego nie może być zbyt wilgotna i za rzadka, gdyż grozi to powstaniem zakalca.
- Gotowe ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, jednak nie może ono wyrastać zbyt długo, gdyż opadnie podczas pieczenia.
- Placek drożdżowy z makiem można posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem bądź rozpuszczoną czekoladą.
- Ciasto z makiem najlepiej przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 3-4 dni.
Notka redakcyjna:
Porady na udane ciasto drożdżowe z makiem
Placek drożdżowy z makiem nie należy do słodkości przesadnie skomplikowanych. Najważniejszym elementem będzie oczywiście przygotowanie ciasta; możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego albo ręcznie. Etap ten przebiega dwufazowo. Najpierw szykujemy rozczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut - tyle czasu potrzeba, aby drożdże zaczęły pracować. W drugiej fazie do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i znowu odstawiamy (tym razem na 40 minut). Dzięki temu nasze ciasto ładnie wyrośnie, czyli w praktyce podwoi swoją objętość.
Przygotowanie masy makowej będzie od nas z kolei wymagało sięgnięcia po sporą ilość produktów: mak, orzechy włoskie, rodzynki, miód, cytrynę czy aromat migdałowy. Po połączeniu masy z ciastem i upieczeniu otrzymamy jednak wyborny smakołyk. Co istotne, gotowy wypiek nie musi być wcale konwencjonalnym makowcem. Dzięki własnej pomysłowości możemy wyczarować np. szybkie ciasto drożdżowe z makiem w kształcie gwiazdy.
Jaki mak do ciasta drożdżowego?
Mak do drożdżowych wypieków musi być przyrządzony w konkretny sposób, tzn. sparzony i zmielony. Samo parzenie jest bardzo proste: wystarczy przemieszać mak z gotującym się mlekiem. Co do mielenia, nie musimy przeprowadzać tego procesu samodzielnie, zwłaszcza za pierwszym razem warto sięgnąć po gotowy mak z puszki. Po sparzeniu (i ew. samodzielnym przepuszczeniu przez maszynkę do mielenia mięsa) mak może już służyć do przygotowania właściwej masy makowej. Trwa to zaledwie kilka chwil. Musimy tylko pamiętać o zaopatrzeniu się we wszystkie potrzebne produkty.
Czym posłodzić ciasto drożdżowe zamiast cukru?
Cukier biały lub brązowy możemy zastąpić miodem, melasą, glukozą albo fruktozą. Nie poleca się natomiast słodzików, gdyż obecna w nich chemia potrafi zaburzać aktywność drożdży.