
Ciasto drożdżowe z malinami
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: kostkę masła (200 g) umieszczamy w rondelku razem z mlekiem i 200 g cukru. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą masę przekładamy do dużej miski i miksujemy z jajkami oraz pokruszonymi drożdżami. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny.

ZjedzPięknie krok 2
Ciasto: do masy drożdżowej dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Wykładamy nim natłuszczoną i zabezpieczoną pergaminem formę o wymiarach 29x39 cm.

ZjedzPięknie krok 3
Kruszonka: pozostałe masło (75 g) rozpuszczamy w rondelku lub na patelni. Łączymy je z cukrem (75 g) i mąką (150 g) tak, żeby powstały zacierki o różnych rozmiarach.

ZjedzPięknie krok 4
Pieczenie: na przygotowanym cieście układamy umyte i osuszone maliny. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zostawiamy otwarte drzwiczki na 20 minut. Kiedy placek urośnie, zamykamy je i kontynuujemy pieczenie przez 20–25 minut. Ciasto drożdżowe z malinami powinno się lekko zarumienić. Podajemy je posypane cukrem pudrem.

ZjedzPięknie

