Reklama

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami to wspomnienie dzieciństwa. Kojarzy się ze smakami lata i zachwyca lekkim, puszystym spodem. Kwaskowe łodyżki doskonale komponują się ze słodkimi owocami, a dzieło wieńczy chrupiąca, maślana kruszonka. Wypiek można podać do popołudniowej kawy lub podczas spotkania z rodziną. Przedstawiamy prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm. Truskawki oczyszczamy, pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. 100 g masła rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Mleko podgrzewamy do temperatury około 35–37°C.

  • krok 2

    Zaczyn: rozkruszamy świeże drożdże do miseczki. Dodajemy do nich 30 g mąki, 40 ml ciepłego mleka i 10 g cukru. Rozcieramy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przykrywamy zaczyn ściereczką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na 15 minut.

  • krok 3

    Ciasto: wsypujemy do miski 620 g mąki, 190 g cukru i szczyptę soli. Dodajemy jajka. Mieszamy. Na koniec wlewamy 210 ml ciepłego mleka, przestudzone, płynne masło i zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem, aż powstanie elastyczna, gładka kula. Powinno to potrwać około 10 minut. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

  • krok 4

    Kruszonka: łączymy w miseczce 180 g mąki pszennej, 120 g masła i 100 g cukru. Rozcieramy ręcznie wszystkie składniki, aż ciasto zacznie się zbijać w grube okruchy.

  • krok 5

    Przygotowanie do pieczenia: nastawiamy piekarnik na 180°C, tryb góra-dół. Podłużną foremkę o wymiarach 39x11 cm natłuszczamy lub wykładamy pergaminem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagniatamy. Układamy je w blaszce. Rozkładamy na nim rabarbar i truskawki. Wierzch posypujemy kruszonką. Ponownie odstawiamy je na 20 minut do wyrośnięcia.

  • krok 6

    Pieczenie: wkładamy ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami do rozgrzanego piekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je przez około 45 minut.

Porady:

  • Pamiętajmy, że mleko, które dodajemy do zaczynu, a potem do ciasta, nie powinno być ani zbyt zimne, ani za gorące. W pierwszym przypadku drożdże będą potrzebowały zbyt dużo czasu, żeby zacząć pracować, a w drugim staną się całkowicie nieaktywne. W krokach przygotowania podajemy idealną temperaturę mleka, ale możemy je też sprawdzić palcem. Powinno być letnie, nieco cieplejsze niż otoczenie.
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami równie dobrze możemy zrobić w dużej prostokątnej foremce lub tortownicy. Wszystko zależy od tego, jak grubą warstwę ciasta chcemy uzyskać.
  • Wypiek uda się także, jeśli zamienimy świeże drożdże na suszone. Dodajemy wtedy do ciasta 14 g sproszkowanego produktu. W takim przypadku możemy zrezygnować z przyrządzania zaczynu.
  • Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami stanie się jeszcze bardziej aromatyczne, kiedy dodamy do niego cukier lub aromat waniliowy.
  • Jeśli chcemy przyspieszyć wyrastanie ciasta lub mamy w domu niską temperaturę powietrza, możemy wstawić je do piekarnika nagrzanego do 30°C.
  • Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami to świetna propozycja na maj i czerwiec, kiedy w Polsce panuje sezon na te produkty. Jeśli chcemy przyrządzić go zimą, żeby przypomnieć sobie zapach lata, możemy użyć mrożonek, najlepiej przygotowanych samodzielnie.
  • Jeśli nie wykorzystaliśmy wszystkich łodyg i owoców, zostawmy je na później i dodajmy do wakacyjnego kompotu z rabarbaru.
  • Przechowujmy ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką pod ściereczką lub w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Uważajmy, żeby nie dostała się do niego wilgoć, inaczej po kilku dniach na wierzchu może pojawić się biała pleśń.

Notka redakcyjna:

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami – dodatki

Wyrośnięty placek ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem to właściwie wszystko, czego możemy chcieć od puszystego ciasta owocowego. Mimo to w książkach kucharskich i internetowych inspiracjach da się znaleźć wiele pomysłów na urozmaicenie tego sezonowego deseru. Oto niektóre z popularnych dodatków:

  • Bezowa pianka – na warstwie owoców, pod kruszonką spoczywa lekka chmurka na bazie białek i cukru. Można wzbogacić ją wiórkami kokosowymi lub aromatem śmietankowym. Doskonale wiemy, że delikatna beza świetnie komponuje się z owocami, w końcu nie raz przyrządzaliśmy pleśniak z truskawkami lub tort pavlova.
  • Budyń – słodka, gęsta, waniliowa warstwa pasuje do kwaskowych i soczystych dodatków. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem.
  • Inne owoce – na przykład wakacyjne maliny, jagody, jeżyny i porzeczki albo dostępne przez cały rok jabłka i gruszki.

Jak zrobić puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami?

Przygotowanie ciasta drożdżowego z owocami może wydawać się nie lada wyzwaniem dla niedoświadczonych cukierników. W rzeczywistości wystarczy kierować się kilkoma ważnymi wskazówkami. Oto kluczowe porady:

  • Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę odpowiednią dla pracy drożdży. Wiemy już, że powinniśmy podgrzać mleko i roztopić masło, ale istotne jest też, żeby jajka zostały wyjęte wcześniej z lodówki. W celu stworzenia idealnych warunków do wzrostu ciasta możemy nawet podgrzać nieco miskę, w której je wyrabiamy.
  • Wybierzmy odpowiednie produkty. Idealna mąka na ciasta drożdżowe to wrocławska (typ 500), luksusowa (typ 550) lub chlebowa (typ 750 i 850). Należy ją przesiać przed użyciem, ponieważ łatwiej ją wtedy napowietrzyć.
  • Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i plastyczne. Nie podsypujmy go w trakcie pracy zbyt dużą ilością mąki. Stanie się wtedy zbyt twarde i zbite.
  • Świeże owoce należy układać na wierzchu ciasta miąższem do góry. Inaczej mogą przyczynić się do zakalca, ponieważ w trakcie obróbki termicznej puszczają sok. Lepiej nie nakładać na placek zbyt dużo truskawek i rabarbaru. Ciasto może wtedy nie wyrosnąć i stracić puszystą strukturę.

Wegańska drożdżówka z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami mogą przyrządzić także osoby na diecie roślinnej. Należy użyć wtedy kilku zamienników. Mleko zastępujemy napojem roślinnym, na przykład sojowym lub owsianym. Masło, które powstaje z produktów odzwierzęcych, zamieńmy na olej rzepakowy lub słonecznikowy. Zamiast jajek dodajemy zmielone płatki owsiane. Wegańska kruszonka może powstać na bazie margaryny lub oleju kokosowego. Żeby wegańska drożdżówka z rabarbarem miała jak najwięcej wartości odżywczych i nienasyconych kwasów tłuszczowych, warto wzbogacić ją mielonymi migdałami, siekanymi orzechami lub płatkami jaglanymi.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama