
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Sposób przygotowania
krok 1
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w letnim (nie gorącym!) mleku i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Po tym czasie przesiewamy 500 g mąki, dodajemy do niej sól, wbijamy 1 jajko i wlewamy rozczyn. Wszystko bardzo delikatnie mieszamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na 1,5 godziny. W międzyczasie zalewamy rodzynki wrzątkiem i odstawiamy, aby napęczniały.

fot. iStock krok 2
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie, dodając do niego sparzone wcześniej rodzynki. Wkładamy ciasto do blaszek wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

istock krok 3
Kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy kruszonkę z 1 łyżki zimnego masła, 3 łyżek cukru i 4 łyżek mąki. W miseczce mieszamy jajko z odrobiną mleka i smarujemy tym po wierzchu wyrośnięte ciasto, a następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto drożdżowe z rodzynkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50-60 minut.

fot. iStock

