
Ciasto drożdżowe z truskawkami
- mąka pszenna: 570 g
- masło: 150 g
- mleko: 250 ml
- cukier: 130 g
- cukier puder: 100 g
- drożdże: 30 g
- żółtko: 3 szt.
- sok z cytryny: 45 ml
- truskawki: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mleko wlewamy do garnka oraz delikatnie podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Na końcu kroimy owoce na mniejsze kawałki.
krok 2
Zaczyn: drożdże wrzucamy do miseczki. Łączymy je z 20 g mąki, 10 g cukru i 40 ml mleka. Całość przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
krok 3
Ciasto: do dużej miski wsypujemy 480 g mąki. Dodajemy miękkie masło, zaczyn, 70 g cukru, pozostałą ilość mleka i żółtka. Łączymy składniki. Następnie całość przekładamy na posypaną mąką stolnicę oraz wyrabiamy ciasto przez ok. 15-20 minut. Wstawiamy je do miski, przykrywamy folią do żywności, a na końcu odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
krok 4
Ponowne wyrastanie: formę wykładamy ciastem. Układamy na nim truskawki. Całość przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
krok 5
Kruszonka: 50 g masła rozcieramy palcami z 50 g cukru i 70 g mąki, aż powstaną grudki ciasta.
krok 6
Pieczenie: wyrośnięte ciasto z truskawkami posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Podanie: 45 ml soku z cytryny łączymy z 100 g cukru pudru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ostudzone ciasto drożdżowe z truskawkami.

