
Ciasto na Halloween - duch
- olej rzepakowy: 300 ml
- soda oczyszczona: 10 g
- cukier puder: 525 g
- mleko: 300 ml
- barwnik spożywczy: 1 szt.
- mąka pszenna: 315 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- syrop cukrowy: 60 ml
- jajka: 4 szt.
- lukier plastyczny: 750 g
- masło: 100 g
- kakao: 16 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal874
- tłuszcz37g
- tłuszcz nasycony8g
- węglowodany125g
- cukry103g
- błonnik2g
- białko9g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Natłuszczamy dno dwóch blaszek o średnicy 16 cm i miski o pojemności 1,2 l - musi nadawać się do pieczenia. miski na budyń.
krok 2
Masa na ciasto: do miski wsypujemy 315 g mąki, 10 g proszku do pieczenia, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i cukier puder (300 g). Robimy wgłębienie w suchych składnikach i wlewamy syrop cukrowy (polecamy przepis na syrop cukrowy), wbijamy jajka, dolewamy olej i mleko. Mieszamy mikserem, aż masa będzie gładka.
krok 3
Pieczenie: masę wlewamy do miski do ¾ wysokości, resztę dzielimy między dwie okrągłe foremki. Wstawiamy je do piekarnika na 25-30 minut, aż ciasta wyrosną. Biszkopt w misce może potrzebować więcej czasu, w zależności od tego, czy miska jest metalowa czy ceramiczna. Zostawiamy je w piekarniku na 10 minut, żeby ostygły. Potem przekładamy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
krok 4
Lukier maślany: robimy go w czasie, gdy ciasto się piecze. Ubijamy masło, stopniowo dodajemy cukier puder, kakao i 30 ml wody.
krok 5
Warstwy: ciasto z miski kroimy poziomo na pół, smarujemy lukrem maślanym - części składamy razem. i złożyć z powrotem razem z odrobiną lukru. Podobnie postępujemy z większymi biszkoptami. Układamy je na talerzu, zaczynając od większych blatów, kończąc na najmniejszym, z miski. W razie potrzeby przycinamy dolne części, żeby nie wystawały poza średnicę ciasta z miski. Taką wieżę z ciasta smarujemy pozostałym kremem lukrowym.
krok 6
Ozdabianie: stolnicę lub czysty blat posypujemy cukrem pudrem, wałkujemy tak, żeby uzyskać kształt arkusza, który będzie wystarczająco duży, żeby swobodnie pokrył całe ciasto. Ostrożnie układamy go na cieście. Przyciskamy od góry, żeby uzyskać kształt ducha, z marszczeniami wokół krawędzi - odcinamy nadmiar wokół podstawy. Pozostałą część lukru mieszamy z czarnym barwnikiem spożywczym (może też być gotowy czarny lukier). Wałkujemy go na grubość kilku mm. Wycinamy oczy i usta - przyklejamy do białego lukru. Ciasto na Halloween w kształcie ducha jest gotowe do straszenia.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.pl,

