
Ciasto dyniowe
- masło: 200 g
- cukier: 200 g
- dynia: 250 g
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 300 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- sól: 2 g
- serek śmietankowy: 250 g
- cukier puder: 5 g
- rodzynki: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Podgrzewanie masła: roztapiamy je w rondelku. Dodajemy cukier i mieszamy do połączenia składników.
krok 2
Dodanie purée z dyni: masło przekładamy do większej misy. Dodajemy purée z dyni. Sięgamy po jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do ciasta dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
krok 3
Składniki suche: do masy na ciasto dyniowe dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki.
krok 4
Ubijanie białek: w osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy, łącząc masę.
krok 5
Pieczenie: ciasto dyniowe wylewamy na tortownicę o średnicy 28 cm lub kwadratową blachę. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.
krok 6
Krem z serka philadelphia: przygotowujemy, kiedy ciasto ostygnie. W wysokim naczyniu ubijamy serek z cukrem pudrem. Wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy rodzynkami.

