
Ciasto dyniowo-karmelowe
- puree z dyni: 425 g
- jajka: 320 g
- mleko: 30 ml
- cukier puder: 325 g
- masło: 200 g
- mąka: 200 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cynamon: 2 g
- imbir: 4 g
- gałka muszkatołowa: g
- masa kajmakowa: 60 g
- serek śmietankowy: 225 g
- śmietana 30%: 440 ml
- orzechy pekan: 70 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal542
- tłuszcz35g
- tłuszcz nasycony18g
- węglowodany49g
- cukry34g
- błonnik2g
- białko7g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jeśli mamy gotowe puree z dyni np. z puszki, nie musimy wykonywać tego kroku. Jednak jeśli mamy całą dynię, wykrawamy z niej miąższ - 425 g, kroimy na kostki i dusimy z odrobiną wody około 15 minut. Gdy dynia jest miękka, miskujemy na gładko. Rozgrzewamy też piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Szykujemy też tortownicę o średnicy 23 cm.
krok 2
Ciasto: 200 g masła miksujemy w garnku z 200 g cukru pudru, a gdy uzyskamy gładki krem, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy do tego 200 g mąki zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Do tego dorzucamy 212 g puree z dyni. Miksujemy, a potem wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.
krok 3
Krem: miksujemy w garnku 225 g śmietankowego serka ze 125 g cukru pudru, 2 g cynamonu, 4 g imbiru, 0,5 gałką muszkatołową.
krok 4
Warstwy: przekrawamy ciasto tak, by powstały cztery cienkie blaty biszkoptowe. Pierwszy blat smarujemy łyżką kajmaku, potem wykładamy trochę kremu, rozsmarowujemy. Z kolejnymi warstwami robimy analogicznie. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

