Reklama

Ciasto dyniowo-karmelowe jest wilgotne, pachnące korzennymi przyprawami, dodatkowo przekładane pyszną, kremową masą. Jest idealne do kubka zbożowej kawy, kakao lub płynnej czekolady. Posypane orzechami pekan, przyjemnie chrupie, a jednocześnie zachwyca jedwabistością śmietankowego kremu. Ciasto dyniowo-karmelowe nadaje się zarówno jako wykwintny wypiek serwowany podczas świąt, jak i codzienne ciasto, którym zajadamy się w trakcie podwieczorku.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal542
  • tłuszcz35g
  • tłuszcz nasycony18g
  • węglowodany49g
  • cukry34g
  • błonnik2g
  • białko7g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: jeśli mamy gotowe puree z dyni np. z puszki, nie musimy wykonywać tego kroku. Jednak jeśli mamy całą dynię, wykrawamy z niej miąższ - 425 g, kroimy na kostki i dusimy z odrobiną wody około 15 minut. Gdy dynia jest miękka, miskujemy na gładko. Rozgrzewamy też piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Szykujemy też tortownicę o średnicy 23 cm.

  • krok 2

    Ciasto: 200 g masła miksujemy w garnku z 200 g cukru pudru, a gdy uzyskamy gładki krem, dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy do tego 200 g mąki zmieszanej z łyżeczką proszku do pieczenia. Do tego dorzucamy 212 g puree z dyni. Miksujemy, a potem wylewamy do tortownicy. Pieczemy około 25 minut. Studzimy.

  • krok 3

    Krem: miksujemy w garnku 225 g śmietankowego serka ze 125 g cukru pudru, 2 g cynamonu, 4 g imbiru, 0,5 gałką muszkatołową.

  • krok 4

    Warstwy: przekrawamy ciasto tak, by powstały cztery cienkie blaty biszkoptowe. Pierwszy blat smarujemy łyżką kajmaku, potem wykładamy trochę kremu, rozsmarowujemy. Z kolejnymi warstwami robimy analogicznie. Wierzch ciasta posypujemy orzechami pekan.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama