
Ciasto Filadelfia
- sucharki: 160 g
- nutella: 200 g
- śmietana 36%: 500 ml
- jogurt grecki: 240 g
- galaretka cytrynowa: 80 g
- galaretka wiśniowa: 160 g
- woda: 1000 ml
- cukier puder: 50 g
- wiśnie: 500 g
- świeża mięta: 3 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: sucharki rozdrabniamy za pomocą malaksera lub np. przesypujemy je do woreczka i gnieciemy tłuczkiem lub wałkiem. Nie muszą być idealnie rozdrobnione. Przesypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy. Mieszamy. Formę o wymiarach 24x24 cm wykładamy pergaminem. Spód wylepiamy masą z sucharków.
krok 2
Galaretka cytrynowa: rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy.
krok 3
Krem: do misy miksera wlewamy 500 ml kremówki 36%, wsypujemy 50 g cukru pudru i ubijamy na gęsty krem. Dodajemy jogurt, chłodną, ale niestężałą cytrynową galaretkę i całość miksujemy do połączenia składników. Przelewamy na spód ciasteczkowy. Wkładamy do lodówki.
krok 4
Galaretka wiśniowa: rozpuszczamy dwie w 750 ml wrzątku. Studzimy. Do chłodnej wkładamy wydrylowane wiśnie. Pozostawiamy do momentu, aż galaretka zacznie tężeć.
krok 5
Wykończenie ciasta Filadelfia: wyjmujemy formę z lodówki, przelewamy powoli tężejącą galaretkę z wiśniami. Wyrównujemy i wkładamy na 2–3 godziny do lodówki. Wierzch ciasta dekorujemy listkami mięty.

