Reklama

Ciasto filo nie musi kojarzyć nam się jedynie z deserem. Wytrawna propozycja na obiad i kolacja to ciasto filo faszerowane serem feta i smakowitą pokrzywą. Listki pokrzywy dodadzą daniu charakteru!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pokrzywy dokładnie myjemy, osuszamy. 2 i 1/2 dag masła rozgrzewamy na dużej patelni. Kiedy zaskwierczy i stanie się orzechowo-brązowe, dodajemy pokrzywy i podgrzewamy ok. 6 min, aż zmiękną. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Używając ręcznika, odciskamy z pokrzyw jak najwięcej płynów, liście z grubsza siekamy, wrzucamy do miski. Dodajemy pokruszoną fetę, drobno starty parmezan, otartą skórkę i sok z cytryny, ok. 2/3 jajka (aby to odmierzyć, najlepiej je rozbełtać) i gałkę muszkatołową, hojnie przyprawiamy – masa powinna być luźna, ale nielejąca się.

  • krok 3

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Na stole roboczym rozkładamy trzy arkusze ciasta filo, zachodzące na siebie na ok. 5 cm. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem, na wierzchu rozkładamy trzy kolejne arkusze i smarujemy masłem. Ostatni arkusz kładziemy na środek, aby wzmocnić ciasto.

  • krok 4

    Nakładamy masę pokrzywową wzdłuż przez środek, na 2 cm szerokości, zabezpieczamy zakładając krótkie końce, a następnie rolujemy wzdłuż długich, tworząc „kiełbasę". Ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i zaczynając od jednego końca, zwijamy rulon w spiralę o śr. ok. 20 cm.

  • krok 5

    Placek obficie smarujemy pozostałym, rozmąconym jajkiem i obsypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy przez 40–45 min lub do momentu, gdy nabierze ładnego złotego koloru.

  • krok 6

    Pozostawiamy, aby ciasto filo lekko ostygło, ciepłe kroimy jak tort i podajemy z rukolą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady:

Zobacz przepis na: Galette de rois z ciasta filo

Notka redakcyjna:

Młode pokrzywy są słodkawą, odżywczą i zupełnie darmową alternatywą dla szpinaku. Warto spróbować!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama