Porady:
- Ciasto filo z jabłkami posypujemy zazwyczaj zwykłym cukrem pudrem. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić go dodatkowo o niewielką ilość cynamonu lub kardamonu. W ten sposób nadamy deserowi wspaniały aromat.
- Do przygotowania ciasta, polecamy użyć lekko kwaśnych, aromatycznych oraz soczystych jabłek. Najlepiej sprawdzi się tutaj antonówka, szara reneta oraz papierówka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby świeże owoce zastąpić gotowym przecierem. Najlepiej wybrać ten domowej roboty.
- Ciasto filo składa się z mąki, oliwy, soli oraz wody. Jest ono wyjątkowo delikatne oraz cienkie. Gotowy produkt bez problemu kupimy w prawie każdym supermarkecie. Należy również zaznaczyć, że możemy zrobić je samemu w domu. Proces ten jest dosyć czasochłonny. W związku z tym warto zaplanować go wcześniej.
Notka redakcyjna:
Ciasto filo z jabłkami – o co możemy je wzbogacić?
Ciasto filo z jabłkami to lekki, kruchy wypiek, który przygotujemy o każdej porze roku. Ponadto jego farsz możemy dowolnie modyfikować. W związku z tym niektórzy dodają do niego:
- orzechy – możemy użyć włoskich, laskowych, a nawet migdałów. Należy je wcześniej rozdrobnić na mniejsze kawałki. Niektórzy dodatkowo prażą je na patelni. W konsekwencji są bardziej chrupiące,
- suszoną żurawinę – bez problemu zastąpimy nią rodzynki. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby połączyć oba produkty ze sobą,
- imbir – wybieramy suszony i mielony. Nie tylko wzbogaci aromat farszu, ale także sprawi, że będzie on odznaczał się trochę ostrzejszym, bardziej wyrazistym smakiem,
- morelowy dżem – wyczarujemy go z moreli, cytryny, wody oraz cukru. Smarujemy nim ostatnią warstwę ciasta filo, a następnie nakładamy na niego farsz jabłkowy.
Ciasto filo z jabłkami – koperty
Ciasto filo z jabłkami zazwyczaj podajemy w formie rolady. Jednak równie dobrze możemy przygotować go w innym kształcie. Deser będzie tak samo smaczny. Niektórzy nadają mu kształt koperty. W takiej sytuacji ciasto składające się z trzech warstw, kroimy w poprzek, żeby uzyskać paski o szerokości ok. 10-12 cm. Następnie nakładamy na nie nadzienie jabłkowe oraz składamy w trójkąty. Na końcu układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170°C. Ciasto powinno być gotowe po ok. 30 minutach. Ostudzony deser możemy dodatkowo polać lukrem.
Co można zrobić z ciasta filo?
Ciasto filo świetnie sprawdzi się do przygotowania:
- banicy – to tradycyjny wypiek bułgarski, który skrywa w sobie nadzienie ze słonego sera fety,
- baklawy – ten niesamowicie słodki wypiek składa się z wielu, kruchych warstw ciasta przełożonych dużą ilością posiekanych orzechów,
- katmeru – stanowi prosty i szybki w przygotowaniu deser. Wyczarujemy go z ciasta filo, kajmaku oraz pistacji,
- greckiego ciasta z pomarańczami – odznacza się słodko-gorzkim smakiem i intensywnym, cytrusowym aromatem.