Reklama

Ciasto francuskie faszerowane szynką, oscypkiem i cukinią to przepis na przekąskę na gorąco, ale sprawdzi się też jako kolacja na gorąco. Formowane w koperty ciasto francuskie można udekorować sezamem

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Cukinie tniemy na bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy się zrobi złota, przekładamy ją na papier kuchenny.

  • krok 2

    Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego kładziemy plasterki cukinii, odpowiednio przycięty plater szynki i garść startego oscypka, oprószamy solą i pieprzem. Warstwy powtarzamy jeszcze raz i polewamy łyżką oleju arachidowego. Kwadraty zamykamy jak kopertę, składając 4 rogi ciasta do środka.

  • krok 3

    Krawędzie dokładnie ściskamy palcami. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. Podajemy, przecinając każde ciastko na skos, w kształt trójkąta.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama