
Ciasto francuskie z szynką, oscypkiem i cukinią
- cukinia: 2 szt.
- olej arachidowy: 15 ml
- ciasto francuskie: 1 szt.
- szynka gotowana: 2 plastry
- oscypek: 100 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210°C. Cukinie tniemy na bardzo cienkie plasterki. Wrzucamy na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy się zrobi złota, przekładamy ją na papier kuchenny.
krok 2
Plastry ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego kładziemy plasterki cukinii, odpowiednio przycięty plater szynki i garść startego oscypka, oprószamy solą i pieprzem. Warstwy powtarzamy jeszcze raz i polewamy łyżką oleju arachidowego. Kwadraty zamykamy jak kopertę, składając 4 rogi ciasta do środka.
krok 3
Krawędzie dokładnie ściskamy palcami. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. Podajemy, przecinając każde ciastko na skos, w kształt trójkąta.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

