
Ciasto góra lodowa
- mąka pszenna: 150 g
- jajka: 6 szt.
- cukier: 450 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- sól: 1 szczypta
- kakao: 25 g
- mleko: 600 ml
- budyń waniliowy: 2 szt.
- żółtko: 1 szt.
- masło: 400 g
- woda: 120 ml
- mleko w proszku: 130 g
- biszkopty: 200 g
- herbata: 200 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek. Do miski przesiewamy 150 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia i 15 g kakao. Masło wyjmujemy z lodówki. Biszkopty kroimy na połówki.
krok 2
Biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dosypujemy 220 g cukru i dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując. Następnie wsypujemy przesiane suche składniki i mieszamy wszystko łyżką. Gotowy biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy przez około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy i przekrajamy wzdłuż na pół.
krok 3
Krem budyniowy: odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim 2 paczki budyniu oraz 1 żółtko. Resztę mleka zagotowujemy ze 110 g cukru. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy do niego budyniową mieszankę i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Przykrywamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń ucieramy na gładki krem razem z 200 g miękkiego masła.
krok 4
Poncz: zaparzamy szklankę mocnej, czarnej herbaty, słodzimy 10 g cukru i odstawiamy napar do całkowitego wystudzenia.
krok 5
Ciasto góra lodowa: blaszkę, w której piekł się biszkopt wykładamy folią aluminiową i wkładamy do niej pierwszy blat ciasta. Biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy połową masy budyniowej. Następnie przykrywamy to drugim blatem ciasta i smarujemy pozostałym kremem. Połówki biszkoptów układamy pionowo na masie i wstawiamy ciasto do lodówki na 30 minut.
krok 6
Masa z mleka w proszku: w tym czasie zagotowujemy wodę, 250 g masła i 110 g cukru, a kiedy wszystko się rozpuści, studzimy masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy, aby pozbyć się grudek. Połową masy polewamy biszkopty, a pozostałą część miksujemy z 10 g kakao i ponownie polewamy ciasto.

