Reklama

Sernik Izaura to połączenie ciasta czekoladowego z pysznym śmietankowym sernikiem. Ciasto jest klasykiem z lat 80. Świadczy o tym jego nazwa, która odnosi się do brazylijskiej telenoweli, którą z wypiekami na twarzy śledziły nasze babcie. Jednak bez względu na telewizyjne konotacje, sernik Izaura z polewą czekoladową po prostu smakuje wyśmienicie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masa kakaowa: w rondelku na wolnym ogniu roztapiamy 200 g masła, 200 g cukru i kakao. Cały czas mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

  • krok 2

    Pianka z białek: do osobnych naczyń rozdzielamy białka od żółtek z 4 jajek. Z białek ubijamy sztywną pianę.

  • krok 3

    Łączenie składników: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i 4 żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie po łyżce dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę na ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

  • krok 4

    Twaróg: należy go trzykrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę.

  • krok 5

    Masa serowa: do miski wbijamy 5 jajek i ucieramy z pozostałym cukrem przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy miękkie masło (100 g) i dalej miksujemy. Następnie po łyżce dokładamy ser, a na koniec wsypujemy budyń. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe.

  • krok 6

    Wzory: ciasto należy delikatnie przemieszać widelcem – wtedy masa czekoladowa będzie ładnie przeplatać się z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • krok 7

    Pieczenie: wstawiamy sernik Izaura do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do powolnego ostygnięcia. Po 20 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 20 min – wyjmujemy sernik na kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.

  • krok 8

    Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Kruszymy czekoladę na mniejsze kawałki i roztapiamy w śmietance kremówce. Mieszamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę nakładamy na ostudzony sernik. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady:

  • W czasie pieczenia sernika nie należy otwierać drzwiczek od piekarnika. Ważne jest stopniowe obniżanie temperatury w momencie, gdy ciasto jest już gotowe. Dzięki temu sernik Izaura nie opadnie.
  • Blachę na ciasto możecie wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem, a następnie obsypać bułką tartą.
  • Wiórki kokosowe można zastąpić płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.
  • Jeżeli wolicie słodką polewę, możecie ją przygotować z czekolady mlecznej.
  • Do masy na ciasto kakaowe można dodać 2 łyżki cukru waniliowego.
  • Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, po całonocnym chłodzeniu w lodówce. Pamiętajcie, aby przed włożeniem do lodówki przykryć je folią spożywczą.

Notka redakcyjna:

Sernik Izaura z owocami

Czarno–biały sernik Izaura w klasycznej wersji wyróżnia się słodko–deserowym smakiem. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owocowe akcenty. Poniżej nasze propozycje:

  • sernik Izaura z brzoskwiniami – do podstawowego przepisu należy dodać brzoskwinie z syropu (zrobione samodzielnie lub gotowe z puszki). Brzoskwinie odsączamy i kroimy na kawałki. Masę serową wylewamy na czekoladowy spód w dwóch partiach i na pierwszej układamy kawałki brzoskwiń. Następnie zalewamy je pozostałą masą serową,
  • sernik Izaura ze śliwkami – na wierzchu masy serowej układamy połówki śliwek węgierek (bez pestek). Na tę porcję potrzebujecie 500 g śliwek,
  • sernik Izaura z malinami – świeże maliny układamy na wierzch serowej masy.

Sernik Izaura z kruszonką

Zamiast polewy możecie położyć na wierzch kruszonkę czekoladową. Jak ją zrobić? Podobnie jak klasyczną kruszonkę, tylko z dodatkiem 20 g kakao. W misce łączymy cukier puder, mąkę, kakao i masło. Kruszonkę wstawiamy na 30 min do zamrażalnika, aby się schłodziła, więc warto ją przygotować jeszcze przed ucieraniem sera.

Gotową kruszonkę rozsypujemy na masę serową. W tym momencie nie potrzebujemy już polewy czekoladowej, a sernik Izaura z kruszonką również wygląda bardzo atrakcyjnie.

Dlaczego sernik po upieczeniu opada?

Nieudany wypiek wynika najczęściej z niestabilnej temperatury w piekarniku, o czym wspominaliśmy powyżej. Warto jednak w tym miejscu zrobić krótkie podsumowanie, aby mieć pewność, że wasz sernik Izaura po upieczeniu będzie równy i gładki. Należy pamiętać o trzech prostych rzeczach:

  • stała temperatura w piekarniku – czyli 180°C od samego początku do końca. Co oznacza, że trzeba wstawić sernik do gorącego piekarnika i nie należy nic sprawdzać i zmieniać podczas pieczenia,
  • tłusty ser – twaróg na sernik powinien być gładki i śmietankowy, nie może być kwaśny,
  • mieszanie masy serowej bez napowietrzania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama