
Sernik Izaura
- masło: 300 g
- cukier: 400 g
- kakao: 50 g
- jajka: 9 szt.
- mąka pszenna: 350 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- twaróg: 1 kg
- budyń waniliowy: 40 g
- śmietana 30%: 100 ml
- czekolada deserowa: 100 g
- wiórki kokosowe: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa kakaowa: w rondelku na wolnym ogniu roztapiamy 200 g masła, 200 g cukru i kakao. Cały czas mieszamy, aż do całkowitego połączenia składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Pianka z białek: do osobnych naczyń rozdzielamy białka od żółtek z 4 jajek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
krok 3
Łączenie składników: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i 4 żółtka. Dokładnie mieszamy. Następnie po łyżce dodajemy ubitą pianę i delikatnie łączymy wszystkie składniki. Masę na ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
krok 4
Twaróg: należy go trzykrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę.
krok 5
Masa serowa: do miski wbijamy 5 jajek i ucieramy z pozostałym cukrem przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy miękkie masło (100 g) i dalej miksujemy. Następnie po łyżce dokładamy ser, a na koniec wsypujemy budyń. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe.
krok 6
Wzory: ciasto należy delikatnie przemieszać widelcem – wtedy masa czekoladowa będzie ładnie przeplatać się z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
krok 7
Pieczenie: wstawiamy sernik Izaura do rozgrzanego piekarnika na 60 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do powolnego ostygnięcia. Po 20 min lekko uchylamy drzwiczki piekarnika, a po kolejnych 20 min – wyjmujemy sernik na kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
krok 8
Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małej mocy palnika. Kruszymy czekoladę na mniejsze kawałki i roztapiamy w śmietance kremówce. Mieszamy do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewę nakładamy na ostudzony sernik. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

