
Ciasto jajko sadzone
- masło: 250 g
- cukier: 313 g
- sól: 1 szczypta
- jajka: 5 szt.
- mąka: 280 g
- proszek do pieczenia: 12 g
- masło: 12 g
- budyń waniliowy: 2 szt.
- mleko: 800 ml
- śmietana: 400 g
- morele: 480 g
- galaretka krystaliczna: 1 szt.
- pistacje: 40 g
Wartości odżywcze: na porcję
- tłuszcz11g
- węglowodany0g
- błonnik11g
- białko11g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki. Blachę do pieczenia (38x45 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C - grzanie góra/dół (z termoobiegiem 160°C). Morele odsączamy.
krok 2
Ciasto: miękkie masło ucieramy z cukrem i solą. Stopniowo dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, łączymy składniki. Za pomocą łopatki wykładamy ciasto na blachę i wygładzamy.
krok 3
Pieczenie: wkładamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 4
Pudding: w międzyczasie mieszamy budyń w proszku z cukrem i 6-7 łyżkami mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy w rondelku. Mieszankę dodajemy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając. Gorący budyń wlewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Łączenie warstw: do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy śmietanę. Regulowany rant do pieczenia umieszczamy wokół schłodzonego ciasta. Rozsmarowujemy krem na cieście i wygładzamy, a następnie chłodzimy przez 1 godzinę. Po tym czasie układamy na wierzchu morele przekrojoną stroną do dołu.
krok 6
Polewa: galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą rozprowadzamy po morelach i masie. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i chłodzimy.
krok 7
Podawanie: kroimy na kawałki bezpośrednio przed zjedzeniem. Z przepisu na ciasto jajko sadzone wychodzi około 30 porcji.

