
Ciasto z dyni i jabłek
- dynia: 500 g
- jabłka: kg
- mąka pszenna: 300 g
- cynamon: 5 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- masło: 200 g
- cukier: 150 g
- jajka: 3 szt.
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Purée z dyni: przygotowujemy je z dowolnej odmiany – najłatwiej będzie z dyni hokkaido, której nie trzeba obierać. Dynię kroimy na kawałki, wycinamy pestki, a następnie układamy ją na blasze. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i wstawiamy na 30 min. Następnie wyjmujemy, studzimy i blendujemy (w przypadku hokkaido razem ze skórką) na purée.
krok 2
Przygotowanie jabłek: myjemy je i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
krok 3
Składniki suche: do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy, aby połączyć składniki.
krok 4
Składniki mokre: masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka, purée z dyni i ekstrakt z wanilii. Ucieramy na gładki krem.
krok 5
Łączenie składników: do dyniowej masy dodajemy suche składniki. Łączymy za pomocą miksera.
krok 6
Pieczenie: ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 26 cm. Wsypujemy do środka jabłka – tak, aby rozłożyły się równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy przez 50–60 min.
krok 7
Ciasto z dyni i jabłek jest gotowe: upewniamy się, nakłuwając je drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Gdy ostygnie, podajemy na paterze oprószone cukrem pudrem.

