
Ciasto jogurtowe z morelami
- jogurt naturalny: 200 g
- mąka pszenna: 260 g
- cukier: 110 g
- olej: 125 ml
- proszek do pieczenia: 13 g
- jajka: 1 szt.
- morele: 200 g
- masło: 80 g
- cukier drobny: 80 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie sprzętu: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
krok 2
Przygotowanie ciasta: w misce mieszamy jogurt, 160 g mąki, cukier, olej, proszek do pieczenia oraz jajko.
krok 3
Przygotowanie owoców: jeżeli używamy moreli z syropu, odsączamy owoce. Kroimy na mniejsze kawałki. Świeże morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na ósemki.
krok 4
Przygotowanie kruszonki: łączymy 100 g mąki, 80 g masła i 80 g drobnego cukru, tworząc kruszonkę. Możemy zrobić to szybko palcami lub drewnianą pałką do ucierania ciasta.
krok 5
Ułożenie w formie: formę do pieczenia o średnicy 22 cm natłuszczamy i delikatnie oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, dodajemy owoce.
krok 6
Pieczenie ciasta: wkładamy formę do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż kruszonka ładnie się zezłoci. Ciasto jogurtowe z morelami podajemy po lekkim przestudzeniu.

