
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
- jogurt naturalny: 125 ml
- jajka: 2 szt.
- cukier: 180 g
- mąka pszenna: 250 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- rabarbar: 500 g
- masło: 125 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jogurt, jajka oraz masło wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na bok, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Rabarbar: usuwamy liście, myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go na kawałki o grubości 1,5 cm.
krok 3
Masło: przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, aż się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 4
Ciasto: jogurt, jajka, cukier oraz masło przenosimy do dużej miski. Mieszamy składniki ze sobą. Następnie łączymy je z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powinniśmy uzyskać masę o jednolitej konsystencji.
krok 5
Pieczenie: surowe ciasto wylewamy do tortownicy. Dekorujemy je kawałkami rabarbaru, a następnie wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
krok 6
Podanie: jogurtowe ciasto z rabarbarem posypujemy cukrem pudrem.

