Porady:
- Jeśli chcemy otrzymać masę jak na klasyczne ciasto ucierane, możemy zastąpić olej masłem. Należy je wtedy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby zmiękło, a następnie ukręcić z cukrem na puszystą masę.
- Jak zrobić dobre ciasto jogurtowe bez zakalca? Ważnym elementem każdego puszystego wypieku jest proszek do pieczenia. To za jego sprawą pod wpływem temperatury w masie pojawiają się pęcherzyki powietrza. Satysfakcjonujący efekt końcowy otrzymujemy także, jeśli przesiewamy mąkę. Dzięki tej czynności deser będzie lekki, pulchny i jednolity.
- Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie będzie pięknie pachniało w całym domu, jeśli wykorzystamy esencję waniliową domowej roboty. Jest dobrym zamiennikiem dla sztucznych aromatów ze sklepu. Warto mieć w domu flakonik takiego naturalnego ekstraktu.
- Jak studzić ciasto jogurtowe ze śliwkami? Najlepiej wyjąć je z foremki i ułożyć na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się i pozostanie lekkie i puszyste.
- Osoby na diecie redukcyjnej mogą zrobić jogurtowe ciasto ze śliwkami o obniżonej kaloryczności. Wystarczy zamienić cukier na erytrol, ksylitol lub stewię. Słodziki te nie wpływają negatywnie na smak i konsystencję wypieku.
- Powyższy przepis na szybki jogurtowy placek ze śliwkami można wykorzystać także jako bazę dla innych owoców, na przykład truskawek lub porzeczek.
- Poza sezonem na świeże owoce z powodzeniem przyrządzimy ciasto jogurtowe ze śliwkami mrożonymi lub z kompotu, który przygotowaliśmy na zimę w słoikach. Możemy też wykorzystać suszone zapasy, ale pamiętajmy, żeby dużo wcześniej namoczyć je w wodzie lub odłożyć do maceracji w alkoholu.
Notka redakcyjna:
Ciasto jogurtowe ze śliwkami – dodatki
Puszyste i wilgotne ciasto jogurtowe ze śliwkami to bardzo popularny wypiek, który często możemy spotkać na stołach przy różnych okazjach. Ten deser zawdzięcza swoją popularność przede wszystkim prostocie i szybkości przygotowania, ale podstawowy przepis można urozmaicać na wiele sposobów. Aromatyczne przyprawy i dodatki nadadzą ciastu zupełnie inny charakter. Oto kilka pomysłów:
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką – miękkie, puszyste i słodkie wnętrze zwieńczone warstwą kwaskowych owoców idealnie komponuje się z chrupiącą, rumianą posypką. Żeby przygotować najprostszą kruszonkę, wystarczy wymieszać mąkę, masło i cukier w proporcji 2:1:1.
- Ciasto jogurtowe ze śliwkami i budyniem – w tej wersji wypiek jest niezwykle wilgotny i delikatny, dlatego trafi w gusta wszystkich fanów kremowych wypieków. Najprostszą masę przygotujemy na bazie mleka, cukru, budyniu w proszku i masła. Można urozmaicić ją nutą kakao, wanilii, cynamonu lub kokosa. Świetnie smakuje też połączenie domowego budyniu z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną. Serca prawdziwych łasuchów skradnie z pewnością krem budyniowy z białą czekoladą.
- Puszyste ciasto ze śliwkami i bezą – ubicie piany z białek zajmuje dosłownie chwilę, a zupełnie odmienia cały wypiek. Od razu prezentuje się znacznie bardziej elegancko, dlatego przyda się na specjalne okazje.
Inne ciasta ze śliwkami
Szybkie ciasto jogurtowe ze śliwkami to tylko jeden z wielu pomysłów na wypieki z sezonowymi owocami prosto z drzewka. Jeśli mamy w kuchni zapas dojrzałych węgierek lub renklod, możemy wykorzystać je także do innych przepisów. Co można z nich zrobić? Najprostszy wybór to zapieczenie ich pod kruszonką. Taki prosty deser znajdziemy pod nazwą crumble ze śliwkami. Jego przygotowanie trwa dosłownie 20 minut, a efekt zachwyca swoją delikatnością i aromatem. Warto posypać gotowy wypiek prażonymi płatkami migdałów. Podobnie łatwe i szybkie do zrobienia będą śliwki w cieście. Wystarczy zanurzyć je w masie naleśnikowej i usmażyć na głębokim tłuszczu, a następnie oprószyć cukrem pudrem z cynamonem. Jeśli mamy więcej czasu na wypieki, możemy też zrobić takie hity jesiennych podwieczorków jak:
- tarta ze śliwkami – na kruchym spodzie, z owocowym wnętrzem bez żadnych zbędnych dodatków i złocistą kruszonką. Smakuje obłędnie podana z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.
- czekoladowe ciasto ze śliwkami – nie od dziś wiadomo, że kakaowa słodycz idzie w parze z dojrzałym, kwaskowym miąższem węgierek. Tę kompozycję smakową warto wykorzystać w prostych, puszystych plackach, a także świątecznych przekładańcach.
- drożdżówki ze śliwkami – puszyste, rumiane bułeczki obsypane kruszonką i cynamonem. Doskonale komponują się z filiżanką czarnej kawy do podwieczorku. Można je także podawać na słodkie śniadanie.