Porady:
- Do ciasta potrzebne jest gorzkie kakao, bez dodatku cukru.
- Do masy możemy dodać 5 g cukru waniliowego.
- Ciasto kakaowe pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po 40 min nakłuwamy je i sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku. Wyciągamy, gdy patyczek jest suchy.
- Polewę do ciasta możemy przygotować także domowym sposobem – z kakao, cukru pudru, masła i mleka. W rondelku na małej mocy palnika roztapiamy 40 g masła, dodajemy 20 g cukru pudru, 20 g kakao i 10 ml mleka. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ciasto możemy także posypać cukrem pudrem – wersja bez polewy czekoladowej jest zdecydowanie szybsza i łatwiejsza.
Notka redakcyjna:
Ciasto kakaowe z dodatkami
Puszyste ciasto kakaowe można przełożyć kremem budyniowym lub domową konfiturą z wiśni. Świetnie smakuje podane z bitą śmietaną lub kremem z serka mascarpone. Można je także upiec z dodatkiem:
- gruszek – myjemy je, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, które obtaczamy w mące i układamy na cieście tuż przed wstawieniem do piekarnika. Możemy także skorzystać z przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami,
- jabłek – dodajemy je do ciasta tak samo, jak gruszki,
- malin, borówek lub jagód – delikatnie oprószone mąkę kładziemy na wierzch surowego ciasta,
- bananów – kroimy je w plasterki i dodajemy do masy kakaowej, jak w przepisie na ciasto czekoladowe z bananami lub przepołowione wzdłuż kładziemy na wierzch.
Ciasto kakaowe bez jajek
W podobny sposób można przygotować ciasto czekoladowe bez jajek, czyli wegańskie. Zamiast nich dodajemy 200 ml wody, dzięki której składniki połączą się w spójną masę. Możemy sięgnąć także po inne zamienniki jajek, takie jak:
- siemię lniane – 10 g nasion mieszamy z 3 łyżkami wody, co zastępuje nam jedno jajko,
- nasiona chia – mieszamy je z wodą w takich samych proporcjach, jak siemię lniane,
- purée z bananów lub jabłek – 60 ml musu przekłada się na jedno jajko.
Kakaowe ciasto bezglutenowe
Ciasto przygotowujemy zgodnie z podstawowym przepisem, zastępując mąkę pszenną mieszanką bezglutenową. Do słodkich ciast najlepiej sprawdzi się:
- mąka ryżowa zmieszana z ziemniaczaną w proporcji pół na pół – sama mąka ryżowa ma słabe właściwości sklejające,
- mąka owsiana – jest delikatna i ma uniwersalny smak, który pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków,
- mąka kukurydziana w połączeniu ze skrobią kukurydzianą – wtedy jest odpowiednio lekka i delikatna,
- mąka orzechowa – jest bardzo zdrowa, ale nie do wszystkiego pasuje jej intensywny aromat. Jednak w cieście kakaowym smakuje doskonale.