
Ciasto czekoladowe z bananami
- mąka pszenna: 200 g
- olej: 120 ml
- gorzka czekolada: 200 g
- kakao: 50 g
- soda oczyszczona: 4 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- cynamon: 4 g
- jajka: 2 szt.
- banany: 500 g
- cukier waniliowy: 12 g
- cukier: 150 g
- śmietana 30%: 100 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Keksówkę o długości 25 cm wykładamy pergaminem lub natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Dzięki temu ciasto bananowe z czekoladą nie będzie przywierać do blaszki. Czekoladę siekamy. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem. Najlepiej wykorzystać bardzo dojrzałe owoce.
krok 2
Suche składniki: w dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dosypujemy także cukier waniliowy oraz biały lub trzcinowy. Ten ostatni sprawi, że ciasto bananowo-czekoladowe będzie miało charakterystyczny karmelowy posmak. Żeby obniżyć kaloryczność wypieku, możemy wykorzystać ksylitol lub erytrol, a białą mąkę pszenną zamienić na razową.
krok 3
Mokre składniki: do oddzielnego naczynia wbijamy jajka. Mieszamy je z rozgniecionymi bananami i olejem na jednolitą masę. Żeby zrobić wegańskie czekoladowe ciasto z bananami, jajka należy zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub nasionami chia. Wystarczy namoczyć je w gorącej wodzie, w proporcji 1:3. Jedna łyżka takiej mieszanki zastępuje jedno jajko.
krok 4
Masa: łączymy zawartość obu misek za pomocą szpatułki. Na koniec wsypujemy 100 g posiekanej czekolady – najlepiej gorzkiej, o zawartości kakao 70%. W tym momencie możemy też dodać ulubione orzechy, na przykład włoskie lub nerkowca, albo bakalie, takie jak suszone daktyle. Ponownie mieszamy wszystkie składniki.
krok 5
Pieczenie: przekładamy masę do przygotowanej keksówki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 60 minut. Kiedy jest już gotowe, wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
krok 6
Polewa: pozostałą posiekaną czekoladę (100 g) umieszczamy w miseczce. Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Tuż przed tym, kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy ją z ognia i wlewamy do naczynia z czekoladą. Odstawiamy ją na kilka minut pod przykryciem, a następnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity, aksamitny krem.
krok 7
Dekoracja: kiedy ciasto czekoladowe z bananami wystygnie, ozdabiamy je przygotowaną polewą. Można też przyrządzić sos karmelowy. Ciekawym pomysłem jest udekorowanie deseru chipsami z suszonych bananów lub plasterkami świeżych owoców.

