
Ciasto Kinder country - bez pieczenia
- śmietana 30%: 350 ml
- mascarpone: 250 g
- herbatniki: 200 g
- czekolada mleczna: 200 g
- biała czekolada: 200 g
- ryż preparowany: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie spodu: foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej pierwszą warstwę herbatników.
krok 2
Przygotowanie masy z białej czekoladowej: białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie zimną śmietanę kremówkę mascarpone ubijamy na sztywny krem. Połowę przekładamy do osobnej miski. Powoli wlewamy białą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy do masy ryż preparowany (zostawiając nieco do dekoracji) i mieszamy delikatnie szpatułą.
krok 3
Przygotowanie masy z mlecznej czekolady: roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę i po przestudzeniu miksujemy z drugą połową śmietanowej masy.
krok 4
Składanie ciasta: na herbatniki wykładamy masę z białą czekoladą, wyrównujemy, układamy drugą warstwę herbatników. Dodajemy masę z czekoladą mleczną. Wierzch posypujemy ryżem preparowanym lub płatkami.

