Porady:
- Do kruchego ciasta możemy dodać kakao lub pokruszoną czekoladę - otrzymamy inny kolor i smak, co możemy wykorzystać przy wypiekaniu ciasteczek.
- Do składników na ciasto można dosypać też cynamon, przyprawę piernikową, cukier waniliowy.
- Ciasto kruche nadaje się również do wytrawnych wypieków, jeśli pominiemy w składnikach cukier, zastępując go solą i ewentualnie odrobiną soli. Sprawdzą się też inne przyprawy.
- Ciasto można schłodzić również w zamrażalniku przez 15 minut.
- W jakiej temperaturze piec kruche ciasto? Powinno być pieczone w 200°C w trybie góra-dół lub z termoobiegiem w 190°C.
Notka redakcyjna:
Kruche ciasto – na to trzeba zwrócić uwagę
Kruche ciasto w tradycyjny sposób powstaje z połączenia mąki pszennej, masła i jajek. Czasem spotyka się przepisy z dodatkiem śmietany, zimnej wody i środka spulchniającego, np.: sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia.
- Jeżeli kruche ciasto jest przygotowywane na podwieczorek, to polecany jest dodatek cukru. Może być zarówno biały, jak i puder, ale ten drugi zdecydowanie łatwiej się zagniata, nie zawiera grudek, a słodycz rozchodzi się równomiernie. Do podkreślenia słodkiego smaku warto dodać szczyptę soli.
- Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być zimne. Najlepiej kruche ciasto przygotowywać na zimnej desce lub na ochłodzonym blacie. Chcąc przyspieszyć wykonanie kruchego ciasta, można zrobić je w robocie kuchennym. Wtedy zimne składniki na kruche ciasto zostaną natychmiastowo połączone.
Jeżeli kruche ciasto przygotowywane jest na wytrawną tartę to do ciasta można dodać przyprawy:
- kumin (kmin rzymski),
- czarnuszkę,
- majeranek,
- kurkumę.
Jak zrobić kruche ciasto na szarlotkę?
Kruche ciasto na szarlotkę warto wzbogacić o słodkie przyprawy np.: cynamon, imbir lub kardamon. Ciekawostką jest, że kruche ciasto można w składzie dowolnie urozmaicać. Świetnie smakuje szarlotka, w której zamienimy część mąki pszennej na zmielone orzechy włoskie. Warto również eksperymentować z rodzajami mąki. Szarlotka na mące pełnoziarnistej będzie bardziej sycąca i dostarczy potrzebnego błonnika. Kruche ciasto również przygotowywane jest z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Wtedy ciasto jest bardziej chrupiące. Warto wiedzieć, że kruche ciasto w wersji wegańskiej można zrobić, używając oleju kokosowego i śmietany kokosowej. Chcąc zrobić szarlotkę z bezą, można białka zastąpić płynem z gotowania ciecierzycy (tzw. aquafaba).
Polecamy też przepis na kruche ciasto bezglutenowe.
Ile piec kruche ciasto?
Kruche ciasto piecze się od 15 do 30 minut. To ogólna zasada, a wszystko zależy od tego, czy tylko podpiekamy spód, czy zapiekamy go z innymi składnikami. Istotne jest też to, co ma być z niego zrobione. Drobne ciastka cienko rozwałkowane będą wymagały jedynie kilku minut w piekarniku. Natomiast szarlotka z kruszonką i bezą może być pieczona blisko godzinę. Wytrawne tarty potrzebują ok. 20-25 minut.
Warto wiedzieć, że kruche ciasto na szarlotkę i tarty piecze się dwuetapowo. Najpierw podpieka się spód ciasta, nakłuwając go widelcem, wykładając papierem do pieczenia i obciążając fasolą, grochem lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Pierwszy etap pieczenia to około 10-15 minut. Następnie wykłada się farsz. W zależności od tego czy jest na słodko, czy na wytrawnie na wierzchu układa się kruszonkę lub ser do zapieczenia.
Jaka mąka do ciasta kruchego?
Kruche ciasto najczęściej przygotowywane jest na bazie mąki pszennej. W szczególności do kruchego ciasta polecana jest mąka krupczatka, posiada zwiększony przemiał niż mąka tortowa. Przygotujecie z niej nie tylko kruche ciasto. Warto ją wymieszać z mąką pszenną typ 550 w proporcji 1:1. Mąka do ciasta kruchego powinna mieć konsystencję drobnego piasku lub kaszy manny. Ułatwi to połączenie składników, a struktura ciasta będzie bardziej delikatna.
Jak uratować twarde ciasto kruche?
Kruche ciasto może wyjść twarde, jeśli użyjemy cały jajek. Stąd często w przepisach proponuje się użycie samych żółtek lub jednego jajka całego wraz z żółtkami. Gdy kruche ciasto jest zbyt sztywne i nie daje się rozwałkować, warto zagnieść je jeszcze raz, dodając zimnej (wręcz lodowatej) wody lub mleka. Tego ciasta nie trzeba ponownie schładzać. Po ponownym zagnieceniu można zacząć rozwałkowywać. Jeżeli ciasto po upieczeniu jest zbyt twarde, można je uratować przez napełnienie kremem i wstawienie do lodówki, żeby w tym czasie zmiękło.
Ze zbyt twardych kruchych ciastek można zrobić spód do innych ciast. Wystarczy zmielić je w blenderze z dodatkiem roztopionego masła. Taka masa ponownie nabierze konsystencji mokrego piasku. Następnie można je wyłożyć do tortownicy i schłodzić.
Ile kalorii ma sernik na kruchym cieście?
Kruche ciasto należy do dość kalorycznych przyjemności. Na przykład sernik na kruchym cieście to około 300 kalorii w 100 gramach. Szarlotka natomiast to aż 363 kcal w 100 gramach. Można odrobinę zmniejszyć kaloryczność ciasta, zmniejszając ilość cukru lub zastępując go ksylitolem lub erytrytolem. Zamienić można również mąkę pszennej na pełnoziarnistą lub sproszkowane orzechy.