Porady:
- Po wystudzeniu ciasto z aronią polecamy przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa ono świeżość przez 2–3 dni.
- Masło potrzebne do przygotowania ciasta do placka z aronią powinno być dobrze schłodzone. Nie bez znaczenia jest także jego zawartość tłuszczu – nie powinna być ona mniejsza niż 82%.
- Chcecie przygotować kruche ciasto z aronią w wersji bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy, że lekko zmodyfikujecie podany powyżej przepis. W tym calu należy zastąpić podaną w nim mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, owsianej oraz tapioki.
- Poza sezonem na świeże owoce możecie przygotować równie smaczne ciasto z mrożoną aronią.
- Wykonanie ciasta z aronią możecie rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować spód, a drugiego zabrać się za nadzienie i upiec całość.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta z owocami.
Notka redakcyjna:
Ciasto z aronią – inne wersje przygotowania
Proste ciasto z aronią to jeden z naszych ulubionych, letnich wypieków. Można przygotować je na kilka sposobów, a każdy z nich daje wprost nieziemskie efekty! Jeśli chcecie urozmaić nieco jego smak, możecie pokusić się o zastąpienie klasycznej kruszonki jej kokosową lub migdałową wersją. Możecie również zdecydować się na posypanie wierzchniej warstwy ciasta posiekanymi na drobno orzechami.
Fanom owocowych ciast polecamy spróbować również kruchego ciasta z aronią i jabłkami. Smak nadzienia świetnie podkreśli dodatek wanilii oraz aromatycznego, mielonego cynamonu. Oczywiście możecie też sięgnąć po inne owoce – gruszki, śliwki, maliny, porzeczki, jagody czy brzoskwinie. Polecamy spróbować też ciasta z dodatkiem pianki. Jej przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Wystarczy ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, a następnie połączyć je z proszkiem budyniowym, olejem i cukrem. Gotową piankę należy wyłożyć na owocowe nadzienie i przykryć kruszonką.
Jeśli zaś w kuchni stawiacie na prostotę, możecie zdecydować się na przygotowanie prostego ciasta z dżemem z aronii. Smakuje ono wyśmienicie, a jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. W takiej wersji wystarczy zagnieść kruche ciasto i podzielić je na dwie części. Po podpieczeniu, spód smaruje się grubą warstwą przetworów i posypuje kruszonką. Po około 20–25 minutach w piekarniku całość jest gotowa!
Z czym podawać ciasto kruche z aronią?
Przygotowane zgodnie z powyższym przepisem, proste ciasto z aronią smakuje świetnie nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak macie ochotę na coś naprawdę pysznego, możecie pokusić się o oblanie go warstwą gęstego sosu waniliowego, który świetnie współgra z delikatnie kwaskowatym posmakiem owoców.
Szykujecie się na przyjęcie gości? Zaserwujcie im ciasto z aronią w towarzystwie gałki jakościowych lodów śmietankowych lub waniliowych. W takim wypadku możecie też delikatnie oprószyć je cukrem pudrem i udekorować odrobiną bitej śmietany. Innym pomysłem na podanie wypieku, jest posypanie go niewielką ilością startej na tarce gorzkiej czekolady, która świetnie komponuje się zarówno z maślanym ciastem kruchym, jak i z owocowym nadzieniem.