Reklama

Kruche ciasto z rabarbarem to wypiek, który wielu z nas przypomina dzieciństwo. Chrupki maślany spód ze słodko-kwaśnym rabarbarowym nadzieniem przenosi nas do babcinej kuchni już od pierwszego kęsa. Jak upiec to ciasto, żeby smakowało jak dawniej? Oto tradycyjny przepis na kruche ciasto z rabarbarem, który zawsze się udaje!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto kruche: mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dorzucamy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier, jajko oraz śmietanę i wszystko szybko zagniatamy na gładkie ciasto.

  • krok 2

    Wałkowanie: gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną część rozwałkowujemy, a drugą część wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto.

  • krok 3

    Rabarbar: obieramy go, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki. Następnie posypujemy cukrem i dokładnie mieszamy.

  • krok 4

    Piekarnik: rozgrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.

  • krok 5

    Składanie warstw: blat ciasta delikatnie posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy na niego pokrojony rabarbar z cukrem. Na wierzch ścieramy zamarznięte ciasto na tarce o grubych oczkach.

  • krok 6

    Pieczenie: ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

  • krok 7

    Podanie: kiedy kruche ciasto z rabarbarem wystygnie, posypujemy je cukrem pudrem.

Porady:

  • Żeby rabarbar jak najdłużej zachował świeżość, warto owinąć go wilgotnym ręcznikiem papierowym albo ściereczką. Dzięki temu, pozostanie świeży i chrupiący do 3 dni. Najlepiej jednak zużyć go jak najszybciej, bo wtedy będzie najsmaczniejszy.
  • Kruche ciasto można wzbogacić cynamonem, wanilią czy ulubionym aromatem. Jeśli lubimy odświeżającą nutę cytrusów, dodajmy startą skórkę z cytryny lub limonki. Świetnie smakuje też ciasto z rabarbarem i kakao, wystarczy zagnieść odrobinę z pozostałymi składnikami.
  • Gotowe kruche ciasto z rabarbarem należy przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, ale poza lodówką. Kruche ciasto pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i nabierze wilgoci i tym samym straci swoją chrupkość.

Notka redakcyjna:

Kruche ciasto z rabarbarem - o tym musisz pamiętać

Aby kruche ciasto z rabarbarem wyszło idealnie, warto trzymać się kilku ważnych zasad:

  • ciasto będzie bardziej chrupiące, jeśli użyjemy bardzo zimnego masła.
  • dobrym sposobem jest też wstępne przesiekanie masła, mąki i jajek nożem, a następnie szybkie dokończenie zagniatania dłońmi, żeby ciasto nie ocieplało się od temperatury naszych dłoni.
  • kiedy kruche ciasto jest już gotowe, musimy pamiętać, żeby porządnie schłodzić je przed pieczeniem. Najlepiej owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli jednak nie mamy aż tyle czasu, możemy schować je do zamrażarki na kilkanaście minut.

Ile piec kruche ciasto z rabarbarem? Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i grubości naszych placków, ale upieczenie dużej blachy ciasta zajmuje zwykle około 45 minut.

Kruche ciasto z rabarbarem - dodatki

Podstawowy przepis możemy wzbogacić wieloma pysznymi dodatkami, które sprawią, że ciasto wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Sprawdzą się tu:

  • wszelkiego rodzaju orzechy, płatki migdałów, pokruszone pistacje lub wiórki kokosowe.
  • fanom bardziej kremowych ciast z pewnością posmakuje kruche ciasto z rabarbarem i budyniem lub z dodatkiem bitej śmietany.
  • smak rabarbaru świetnie podbije słony karmel.
  • Jeśli lubicie chrupiące dodatki, przetestujcie kruche ciasto z rabarbarem i bezą.
  • tym, którzy wolą lżejsze desery, polecamy wykorzystać kruche ciasto nieco inaczej i zrobić błyskawiczny przepis na rabarbar pod kruszonką.

Powyższy przepis można też urozmaicić, dodając inne owoce. Rabarbar świetnie smakuje w połączeniu z:

  • jabłkami,
  • agrestem,
  • porzeczkami,
  • malinami.

Klasyką gatunku, która zawsze się sprawdza jest również kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Inne przepisy z rabarbarem

Rabarbar to wdzięczny składnik wielu pysznych deserów. Do czego jeszcze, poza ciastami, warto go dodać? Popularnym przysmakiem, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa, jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. Może być to zarówno drożdżówka na dużą blachę, jak i małe drożdżowe bułeczki, ślimaczki czy rogaliki.. Innym pomysłem może być również mus z rabarbaru bądź rabarbarowa konfitura. Rabarbar pysznie smakuje też zapieczony w cieście francuskim lub jako dodatek do kremowego sernika. My szczególnie polecamy puszyste i wyrośnięte racuchy z rabarbarem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama