Porady:
- Żeby rabarbar jak najdłużej zachował świeżość, warto owinąć go wilgotnym ręcznikiem papierowym albo ściereczką. Dzięki temu, pozostanie świeży i chrupiący do 3 dni. Najlepiej jednak zużyć go jak najszybciej, bo wtedy będzie najsmaczniejszy.
- Kruche ciasto można wzbogacić cynamonem, wanilią czy ulubionym aromatem. Jeśli lubimy odświeżającą nutę cytrusów, dodajmy startą skórkę z cytryny lub limonki. Świetnie smakuje też ciasto z rabarbarem i kakao, wystarczy zagnieść odrobinę z pozostałymi składnikami.
- Gotowe kruche ciasto z rabarbarem należy przechowywać pod przykryciem lub w zamkniętym pojemniku, ale poza lodówką. Kruche ciasto pod wpływem niskiej temperatury stwardnieje i nabierze wilgoci i tym samym straci swoją chrupkość.
Notka redakcyjna:
Kruche ciasto z rabarbarem - o tym musisz pamiętać
Aby kruche ciasto z rabarbarem wyszło idealnie, warto trzymać się kilku ważnych zasad:
- ciasto będzie bardziej chrupiące, jeśli użyjemy bardzo zimnego masła.
- dobrym sposobem jest też wstępne przesiekanie masła, mąki i jajek nożem, a następnie szybkie dokończenie zagniatania dłońmi, żeby ciasto nie ocieplało się od temperatury naszych dłoni.
- kiedy kruche ciasto jest już gotowe, musimy pamiętać, żeby porządnie schłodzić je przed pieczeniem. Najlepiej owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Jeśli jednak nie mamy aż tyle czasu, możemy schować je do zamrażarki na kilkanaście minut.
Ile piec kruche ciasto z rabarbarem? Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości i grubości naszych placków, ale upieczenie dużej blachy ciasta zajmuje zwykle około 45 minut.
Kruche ciasto z rabarbarem - dodatki
Podstawowy przepis możemy wzbogacić wieloma pysznymi dodatkami, które sprawią, że ciasto wyjdzie jeszcze smaczniejsze. Sprawdzą się tu:
- wszelkiego rodzaju orzechy, płatki migdałów, pokruszone pistacje lub wiórki kokosowe.
- fanom bardziej kremowych ciast z pewnością posmakuje kruche ciasto z rabarbarem i budyniem lub z dodatkiem bitej śmietany.
- smak rabarbaru świetnie podbije słony karmel.
- Jeśli lubicie chrupiące dodatki, przetestujcie kruche ciasto z rabarbarem i bezą.
- tym, którzy wolą lżejsze desery, polecamy wykorzystać kruche ciasto nieco inaczej i zrobić błyskawiczny przepis na rabarbar pod kruszonką.
Powyższy przepis można też urozmaicić, dodając inne owoce. Rabarbar świetnie smakuje w połączeniu z:
- jabłkami,
- agrestem,
- porzeczkami,
- malinami.
Klasyką gatunku, która zawsze się sprawdza jest również kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Inne przepisy z rabarbarem
Rabarbar to wdzięczny składnik wielu pysznych deserów. Do czego jeszcze, poza ciastami, warto go dodać? Popularnym przysmakiem, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa, jest ciasto drożdżowe z rabarbarem. Może być to zarówno drożdżówka na dużą blachę, jak i małe drożdżowe bułeczki, ślimaczki czy rogaliki.. Innym pomysłem może być również mus z rabarbaru bądź rabarbarowa konfitura. Rabarbar pysznie smakuje też zapieczony w cieście francuskim lub jako dodatek do kremowego sernika. My szczególnie polecamy puszyste i wyrośnięte racuchy z rabarbarem.