
Ciasto kubanka
- mąka pszenna: 105 g
- jajka: 4 szt.
- kakao: 45 g
- cukier: 155 g
- sól: 3 g
- kawa rozpuszczalna: 5 g
- rum: 20 ml
- mleko: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 50 g
- żółtko: 2 szt.
- masło: 200 g
- nutella: 50 g
- śmietana 30%: 500 ml
- żelatyna: 8 g
- woda: 200 ml
- cukier puder: 30 g
- herbatniki: 200 g
- powidła śliwkowe: 250 g
- czekolada mleczna: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem, żeby miały temperaturę pokojową. Foremkę o wymiarach 22x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół.
krok 2
Masa budyniowa: 2 żółtka ucieramy z 35 g cukru na puszystą masę. Dodajemy 150 ml mleka, 35 g mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku z grubym dnem zagotowujemy pozostałe mleko (350 ml) i dodajemy do niego masę z żółtek, ciągle mieszając. Kiedy zgęstnieje, zdejmujemy miksturę z palnika i przykrywamy folią spożywczą. Ważne jest, żeby stykała się z powierzchnią budyniu, inaczej powstanie kożuch. Studzimy w temperaturze pokojowej.
krok 3
Biszkopt kakaowy: białka oddzielamy od żółtek. 70 g mąki przesiewamy razem z 30 g kakao do oddzielnej miski. Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do powstałej piany stopniowo dosypujemy 120 g cukru, a kiedy stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania jednolitej, puszystej masy. Dosypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki.
krok 4
Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do foremki i pieczemy przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika.
krok 5
Krem czekoladowy: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń, a następnie nutellę. Miksujemy do momentu, kiedy uzyskamy gładki krem.
krok 6
Poncz do nasączenia biszkoptu: zaparzamy pół szklanki mocnej kawy i dolewamy do niej łyżkę rumu.
krok 7
Przekładanie ciasta: biszkopt polewamy ponczem kawowym za pomocą łyżeczki lub specjalnej butelki. Przykrywamy go budyniowym kremem czekoladowym. Wyrównujemy za pomocą szpatułki. Następnie układamy maślane herbatniki, jeden obok drugiego. Smarujemy je ostrożnie powidłami śliwkowymi. Ostatnią warstwę tworzą herbatniki kakaowe.
krok 8
Bita śmietana: żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wody i odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ukręcania wlewamy do niej cienkim strumykiem żelatynę.
krok 9
Wykończenie: ciasto kubanka dekorujemy warstwą bitej śmietany. Czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki lub siekamy nożem i ozdabiamy nią wierzch deseru. Na koniec posypujemy go pozostałym kakao za pomocą sitka.

