
Ciasto Kubuś
- jajka: 3 szt.
- cukier: 120 g
- ocet: 15 ml
- proszek do pieczenia: 8 g
- mąka pszenna: 160 g
- sok marchewkowy: 900 l
- budyń śmietankowy: 160 g
- galaretka pomarańczowa: 120 g
- śmietana 30%: 1 l
- czekolada mleczna: 200 g
- cukier puder: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Całe jajka łączymy ze 120 g cukru, miksujemy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy ocet, miksujemy chwilę. Dodajemy 160 g przesianej mąki pszennej i proszek do mieszenia. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Blachę do pieczenia (23x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy przez ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Pozostawiamy do wystudzenia.
krok 2
Masa Kubuś: sok marchwiowy wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia – 250 ml zostawiamy. Budynie mieszamy z pozostałym sokiem, wlewamy do gotującej się porcji. Cały czas mieszamy, jak zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku (1 opakowanie) i szybko mieszamy, żeby ta się rozpuściła. Na biszkopt wylewamy ciepłą masę Kubusia.
krok 3
Ciasto Kubuś – bita śmietana i dekoracja: kremówkę ubijamy na sztywno z 15 g cukru pudru. W ¾ szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce, gdy ta zacznie się tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem. Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

