Ciasto leśny mech
- jajka: 3 szt.
- mąka pszenna: 320 g
- szpinak: 450 g
- cukier: 220 g
- olej: 165 ml
- proszek do pieczenia: 8 g
- śmietana 30%: 200 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 50 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- granat: 1 szt.
- świeża mięta: 5 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Wykładamy mrożony szpinak na sitko (można je dodatkowo wyścielić gazą). Kiedy zmięknie, odciskamy go z nadmiaru wody, a następnie miksujemy na jednolite purée, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. Ciasto zielony mech możemy też przyrządzić, używając świeżego szpinaku baby. Wystarczy przepłukać i osuszyć listki, a potem zmiksować je z jajkami i olejem na gładką masę.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej). Ucieramy je z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Potrwa to dobrych kilka minut. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy. Łączymy masę z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy pergaminem. Opcjonalnie możemy wyłożyć ciasto leśny mech na dużą blachę w kształcie prostokąta. Wlewamy masę na biszkopt szpinakowy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy placek przez około 45 minut w 180°C (tryb góra-dół), do suchego patyczka. Studzimy.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietankę (składniki powinny być dobrze schłodzone). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na puszysty krem. Niezbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ponieważ zawiera tłusty serek, nie ma potrzeby dodawania stabilizatora. Jeśli jednak decydujemy się zrobić ciasto mech z kremem wyłącznie na bazie śmietany, wymieszajmy go z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Wkładamy masę do lodówki na czas przygotowywania reszty deseru.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Wyłuskujemy nasiona z granatu. W tym celu odkrajamy skórkę z wierzchu owocu, żeby zobaczyć, jak przebiegają białe błonki. Następnie nacinamy małym nożem łupinkę z zewnątrz, wzdłuż linii dzielących pestki. Zdecydowanym ruchem rozdzielamy owoc, który powinien rozpaść się na segmenty. Oddzielamy nasiona od błonek. Odkrajamy wyrośnięty wierzch zielonego biszkoptu i kruszymy ciasto w palcach.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 6
Umieszczamy szpinakowy blat na paterze lub innej płaskiej powierzchni do serwowania. Wykładamy na niego krem z mascarpone. Rozsmarowujemy go łyżką lub małą szpatułą cukierniczą, żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. Posypujemy wierzch pokruszonym zielonym biszkoptem i nasionami granatu. Dekorujemy listkami mięty. Nasz sprawdzony przepis na leśny mech można urozmaicić sezonowymi owocami, na przykład malinami, truskawkami lub borówkami.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


