Reklama

Ciasto leśny mech to zjawiskowy, wiosenny deser, który zieloną barwę zawdzięcza dodatkowi szpinaku. Puszysty, wilgotny blat pokryty jest kremem śmietankowym, co tworzy ciekawy kontrast kolorystyczny. Ważną rolę odgrywa również dekoracja z pokruszonego biszkoptu i kwaskowych nasion owocu granatu. Efektowne ciasto leśny mech z mascarpone poleca się na ozdobę wielkanocnego stołu.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wykładamy mrożony szpinak na sitko (można je dodatkowo wyścielić gazą). Kiedy zmięknie, odciskamy go z nadmiaru wody, a następnie miksujemy na jednolite purée, najlepiej za pomocą ręcznego blendera. Ciasto zielony mech możemy też przyrządzić, używając świeżego szpinaku baby. Wystarczy przepłukać i osuszyć listki, a potem zmiksować je z jajkami i olejem na gładką masę.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 2

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do miski. Do oddzielnego naczynia wbijamy jajka (w temperaturze pokojowej). Ucieramy je z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Potrwa to dobrych kilka minut. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Kiedy składniki się połączą, dodajemy szpinak. Ponownie mieszamy. Łączymy masę z mąką i proszkiem do pieczenia za pomocą szpatułki lub na niskich obrotach miksera.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 3

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyścielamy pergaminem. Opcjonalnie możemy wyłożyć ciasto leśny mech na dużą blachę w kształcie prostokąta. Wlewamy masę na biszkopt szpinakowy do przygotowanej foremki. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Pieczemy placek przez około 45 minut w 180°C (tryb góra-dół), do suchego patyczka. Studzimy.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 4

    Umieszczamy w misie miksera serek mascarpone i śmietankę (składniki powinny być dobrze schłodzone). Dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy na puszysty krem. Niezbyt długo, żeby się nie zwarzył. Ponieważ zawiera tłusty serek, nie ma potrzeby dodawania stabilizatora. Jeśli jednak decydujemy się zrobić ciasto mech z kremem wyłącznie na bazie śmietany, wymieszajmy go z rozpuszczoną i przestudzoną żelatyną. Wkładamy masę do lodówki na czas przygotowywania reszty deseru.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 5

    Wyłuskujemy nasiona z granatu. W tym celu odkrajamy skórkę z wierzchu owocu, żeby zobaczyć, jak przebiegają białe błonki. Następnie nacinamy małym nożem łupinkę z zewnątrz, wzdłuż linii dzielących pestki. Zdecydowanym ruchem rozdzielamy owoc, który powinien rozpaść się na segmenty. Oddzielamy nasiona od błonek. Odkrajamy wyrośnięty wierzch zielonego biszkoptu i kruszymy ciasto w palcach.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

  • krok 6

    Umieszczamy szpinakowy blat na paterze lub innej płaskiej powierzchni do serwowania. Wykładamy na niego krem z mascarpone. Rozsmarowujemy go łyżką lub małą szpatułą cukierniczą, żeby pokryć całą powierzchnię ciasta. Posypujemy wierzch pokruszonym zielonym biszkoptem i nasionami granatu. Dekorujemy listkami mięty. Nasz sprawdzony przepis na leśny mech można urozmaicić sezonowymi owocami, na przykład malinami, truskawkami lub borówkami.

    Angelika Grabowiecka g.angelikaa

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama