
Ciasto ucierane z makiem
- mak: 500 g
- bakalie: 200 g
- jajka: 10 szt.
- cukier puder: 200 g
- mąka pszenna: 350 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- masło: 200 g
- cukier: 150 g
- mleko: 100 ml
- sok z cytryny: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie maku: suche ziarenka zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 minut. Następnie odkrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia, po czym odcedzamy przez gazę lub czystą ściereczkę.
krok 2
Mielenie: namoczony mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przy pomocy malaksera.
krok 3
Przygotowanie masy makowej: drobno siekamy bakalie. Sięgamy po 4 jajka i oddzielamy żółtka od białek do dwóch osobnych misek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (150 g) przy pomocy miksera. Stopniowo dodajemy mak, a następnie bakalie.
krok 4
Piana z białek do masy makowej: ubijamy ją na sztywno i dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając całość szpatułką.
krok 5
Masa na ciasto: z pozostałych 6 jajek również oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ucieramy masło z białym cukrem przy pomocy miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i mleko (na przemian – jedna łyżka mąki, potem łyżka mleka itd.). Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy całość.
krok 6
Piana z białek do ciasta: w osobnym wysokim naczyniu ubijamy białka na pianę, po czym dodajemy ją do masy na ciasto ucierane z makiem. Łączymy za pomocą szpatułki.
krok 7
Wykładanie ciasta na blachę: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Blachę o rozmiarze ok. 35×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylewamy połowę masy na ciasta, następnie masę makową i drugą połowę ciasta.
krok 8
Pieczenie: ucierane ciasto z makiem pieczemy przez 50 min. Wyjmujemy do ostygnięcia. Wierzch posypujemy pozostałym cukrem pudrem.

