Ciasto makowe z brzoskwiniami
- mąka pszenna: 150 g
- mak: 150 g
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- jajka: 6 szt.
- olej: 4 łyżki stołowe
- cukier: 150 g
- brzoskwinie w puszce: 4 szt.
- śmietana 30%: 680 ml
- mascarpone: 250 g
- cukier puder: 4 łyżki stołowe
- żelatyna: 4 łyżeczki
- czekolada deserowa: 80 g
- płatki migdałowe: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiejcie mąkę pszenną tortową przez gęste sito. Dzięki temu puszek makowy z brzoskwiniami wyjdzie właśnie taki, jak jego nazwa – lekki i delikatny. Dodajcie proszek do pieczenia i mielony mak. Jeśli macie suche ziarna w całości, możecie przepuścić je przez maszynkę lub rozdrobnić w blenderze. Wymieszajcie wszystkie sypkie składniki. Potem łatwiej będzie wam je połączyć z masą jajeczną.

Ewa Niepytalska krok 2
Oddzielcie białka od żółtek. Odczekajcie jakiś czas, żeby nabrały temperatury pokojowej. Robię tak, bo zimne jajka łatwiej jest rozdzielić, ale za to do ubijania nie powinny być prosto z lodówki. Dodajcie do białek szczyptę soli. Miksujcie je na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta (niekoniecznie sztywna) piana. Wsypcie drobny biały cukier. Kontynuujcie ubijanie, aż masa z białek stanie się jednolita i błyszcząca. Stopniowo dodawajcie żółtka. Następnie wlejcie olej. Miksujcie na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, wsypcie mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem. Wymieszajcie wszystko szpatułką. Róbcie to delikatnie, metodycznie, okrężnym ruchami, żeby piana nie opadła. Dobrze napowietrzona masa to podstawa puszystego biszkoptu makowego.

Ewa Niepytalska krok 3
Wyłóżcie foremkę o wymiarach 20x34 cm papierem do pieczenia. Wystarczy, że zabezpieczycie jej dno. Boki powinny móc swobodnie „chwytać się” rantów. Możecie też natłuścić spód olejem lub miękkim masłem i oprószyć go mąką. Wlejcie masę na biszkopt makowy do formy. Wyrównajcie ją szpatułką. Dzięki temu nie tylko rozprowadzicie ją równomiernie, ale też pozbędziecie się większych pęcherzyków powietrza. Pieczcie ciasto przez około 30 minut w 170°C (tryb góra-dół) lub do suchego patyczka. Zostawcie jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby biszkopt stygł stopniowo. Zmniejszacie w ten sposób ryzyko, że opadnie.

Ewa Niepytalska krok 4
Odsączcie brzoskwinie z syropu, ale nie wylewajcie go. Przyda się w dalszych krokach przygotowywania ciasta. Potrzebujecie 7–8 połówek owoców. Połóżcie je na sitku. Kiedy nadmiar soku spłynie, pokrójcie je w kostkę. Niezbyt małą, brzoskwinie dobrze się prezentują, gdy są dobrze widoczne w kremie. Umieśćcie je z powrotem na sitku, żeby dalej obciekały z syropu. Jeśli do śmietany trafi zbyt dużo płynu, może się rozwarstwić.

Ewa Niepytalska krok 5
Połóżcie ciasto makowe do góry nogami na desce i ostrożnie ściągnijcie ze spodu papier do pieczenia. Podzielcie je na 2 równe części. Najłatwiej zrobić to za pomocą specjalnego noża strunowego, który nie poszarpie delikatnego biszkoptu i pozwoli uzyskać równiutkie blaty. Ale sprawdzi się też zwykły nóż z długim ostrzem. Połóżcie pierwszy blat na paterze lub umieśćcie go z powrotem w foremce. Nasączcie kilkoma łyżkami syropu brzoskwiniowego. Możecie też wykorzystać prosty poncz z herbaty lub soku z cytryny.

Ewa Niepytalska krok 6
Rozpuśćcie żelatynę w kilku łyżkach gorącej wody. Dokładnie wymieszajcie. W oddzielnej misce ubijcie 600 ml śmietanki 30% lub 36%, na dużych obrotach miksera. Pamiętajcie, że powinna być dobrze schłodzona, inaczej nie będzie chciała zgęstnieć. Wsypcie do niej cukier puder. Miksujcie, aż powstanie puszysty krem. Wrzućcie zimny serek mascarpone. Dokładnie zmieszajcie całość, ale już nie ubijajcie zbyt długo. Do przestudzonej żelatyny dolejcie kilka łyżek syropu z brzoskwiń. Rozróbcie, żeby nie zostały żadne grudki. Dodajcie ją do masy śmietanowej. Krótko zmiksujcie. Odłóżcie kilka łyżek czystego kremu, którym posmarujecie wierzch ciasta. Resztę wymieszajcie z pokrojonymi brzoskwiniami.

Ewa Niepytalska krok 7
Wyłóżcie krem śmietanowy z owocami na nasączony biszkopt. Rozsmarujcie go starannie, żeby powstała równa warstwa. Dokładność opłaci się potem, kiedy zobaczycie, jaki ładny przekrój ma wasze ciasto makowe z brzoskwiniami. Przykryjcie masę drugą częścią biszkoptu. Lekko go dociśnijcie. Nasączcie syropem. Na wierzchu rozsmarujcie czysty krem śmietankowy. Zabezpieczcie deser folią spożywczą, żeby nie przesiąkał zapachami z lodówki i dobrze go schłodźcie. Powinno potrwać to kilka godzin, najlepiej całą noc (czas oczekiwania nie został wliczony do klasyfikacji dania).

Ewa Niepytalska krok 8
Połamcie czekoladę deserową na mniejsze cząstki lub posiekajcie ją. Podgrzejcie w rondelku 80 ml śmietanki. Kiedy tylko zacznie lekko wrzeć, zdejmijcie ją z palnika i zalejcie nią czekoladę. Mieszajcie, aż wyjdzie jednolita masa. Wystudźcie ją. Możecie ją trochę schłodzić, jeśli wydaje wam się zbyt lejąca (efekt jest w pewnym stopniu uzależniony od rodzaju czekolady). Do dekoracji sprawdzi się też prosta polewa kakaowa. Przełóżcie krem do małego rękawa cukierniczego, szprycy lub butelki z dozownikiem. Polejcie nim schłodzone ciasto, tworząc kratkę lub inny, dowolny wzorek, opcjonalnie rozsmarujcie go szpatułką.

Ewa Niepytalska krok 9
Posypcie deser płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Makowa panienka z brzoskwiniami będzie się też ładnie prezentować udekorowana pokruszonymi orzechami włoskimi lub laskowymi. Nie nakładajcie ich jednak zbyt dużo, żeby całkiem nie przykryć wzorków z czekolady. Ponownie wstawcie deser do lodówki. Wystarczy chwila, żeby polewa stężała. Przed porcjowaniem ciasta rozgrzejcie ostrze noża w gorącej wodzie. Dzięki temu ukroicie równe kawałki z dobrze wyeksponowanymi warstwami.

Ewa Niepytalska


