Porady:
- Zanim wyjmiecie ciasto mandarynkowe z piekarnika, sprawdźcie, czy nie jest surowe w środku. Najlepiej posłużyć się drewnianym patyczkiem. Wbijamy go w ciasto i jeśli po wyjęciu jest oblepiony surowym ciastem, przedłużamy pieczenie o kolejne 10 min.
- Ciasto mandarynkowe możecie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
- Jeśli wierzch zacznie się za bardzo przypiekać, a ciasto nie będzie jeszcze gotowe w środku, przykryjcie je folią aluminiową.
- Sodę oczyszczoną możecie zastąpić proszkiem do pieczenia.
- Szybkie ciasto mandarynkowe? Sięgnijcie po gotowe mandarynki w syropie (puszka ok. 300 g). Mandarynki należy odsączyć z syropu i zmiksować blenderem. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Takie mandarynki możecie także samodzielnie przygotować i przechowywać w słoiku przez kilka miesięcy.
- Do ciasta możecie dodać cukier waniliowy (15 g) lub ekstrakt z wanilii (2 ml).
- Jakie wybrać mandarynki? Najlepiej sprawdzają się klementynki, które są trochę większe i bardziej soczyste niż inne odmiany mandarynek. Przed obraniem ich ze skórki, trzeba je sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć, aby usunąć wosk, którym często pokryte są cytrusy.
Notka redakcyjna:
Ciasto mandarynkowe z kandyzowaną skórką
Do takiego ciasta warto przygotować się wcześniej. Skórkę z mandarynek wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 2–3 godziny – po godzinie wymieniamy wodę na świeżą. Następnie przykrywamy skórki pokrywką i gotujemy przez 1–2 godz., aby były miękkie. Odcedzamy i studzimy.
Teraz czas na obranie ich z albedo – to biała i gorzka warstwa skórki cytrusów. Następnie kroimy je w paseczki i przekładamy na patelnię. Zalewamy syropem cukrowym i smażymy na małym ogniu przez ok. 60 min. Gotową skórkę z mandarynek kładziemy na wierzch lub podajemy obok ciasta.
Zarówno kandyzowaną skórkę z mandarynek, jak i smażone mandarynki, możecie przygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Do przygotowania słodkiej skórki z mandarynek możecie wykorzystać przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Ciasto mandarynkowe z kremem lub galaretką
- Ciasto z mandarynkami i kremem mascarpone – do przygotowania kremu potrzebujecie 250 g serka i 75 g cukru pudru. Cukier można zastąpić zmielonym na puder ksylitolem. Składniki miksujemy na gładki krem. Dodajemy otartą skórkę z mandarynek lub cytryny. Możecie skorzystać także z naszego przepisu na krem cytrynowy z mascarpone.
- Ciasto mandarynkowe z bezową pianką – to tzw. meringa italiana, którą robi się z syropu cukrowego i ubitej na sztywno piany z białek. Piankę wyciskamy na upieczone ciasto przy użyciu rękawa cukierniczego.
- Ciasto mandarynkowe z galaretką – można ją dodać do bitej śmietany, aby po zastygnięciu powstał gęsty owocowy krem. Nakładamy go na upieczone ciasto i zatapiamy w nim słodkie mandarynki. Do ciast w tej wersji pasują galaretki pomarańczowe, cytrynowe lub agrestowe.
Ciasto mandarynkowe fit bez mąki
Dla osób na diecie bezglutenowej i wszystkich tych, którzy ograniczają produkty mączne, podajemy dwa alternatywne przepisy na ciasto z mandarynkami:
- z płatkami owsianymi – miksujemy je w blenderze i używamy zamiast mąki pszennej,
- z mąką migdałową – aby taką przygotować, należy zmielić 250 g migdałów. Do ciasta zamiast 1 jajka dajemy 6 jajek. Pozostałe składniki zostawiamy tak, jak w podstawowym przepisie.