Reklama

Ciasto marchewkowe fit to propozycja dla miłośników klasycznej wersji tego wypieku, jednak – za sprawą mąki owsianej – w zdrowszej odsłonie. Jest wciąż sprężyste, wilgotne i pyszne, z przyjemną słodką nutą orzechów włoskich i marchewki zanurzonych w cynamonowym cieście, dopełnione orzeźwiająco cytrusowym i aksamitnym serkiem na wierzchu. Oto prosty przepis na ciasto marchewkowe, które zawsze wychodzi.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 21 cm smarujemy olejem i obsypujemy mąką owsianą (mąka powinna dokładnie pokryć tortownicę, inaczej ciasto przyklei się do formy).

  • krok 2

    Marchew myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na małych oczkach tarki. Orzechy włoskie (możemy zastąpić je pekan) rozdrabniamy, bardzo drobno siekając je nożem lub blendując.

  • krok 3

    W misce mieszamy mąkę owsianą, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Zamiast mąki możemy użyć zmielone na drobno owsiane płatki.

  • krok 4

    W oddzielnej misce umieszczamy jajka z erytrolem i ubijamy około 7-10 minut, aż powstanie jasnożółta i puszysta masa, a słodzik będzie całkowicie rozpuszczony. Pod koniec ubijania dodajemy olej i mieszamy tylko kilka sekund, do połączenia składników.

  • krok 5

    Do miski z masą jajeczną dodajemy startą marchew i siekane orzechy, mieszamy szpatułką. Następnie wsypujemy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników.

  • krok 6

    Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Starajmy się jednak nie wydłużać czasu pieczenia, w przeciwnym razie ciasto marchewkowe może wyjść przesuszone.

  • krok 7

    Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w piekarniku, studząc je przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyciągamy je z pieca, delikatnie zdejmujemy boki formy i przekładamy wypiek na kratkę do wystudzenia.

  • krok 8

    Cytrynę dokładnie myjemy, patrzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach tarki. Serek przekładamy do miski, dodajemy skórkę z cytryny i płynny miód (jeżeli mamy pod ręką tylko miód skrystalizowany, możemy go ostrożnie roztopić na najmniejszej mocy palnika, nie dopuszczając do zagotowania – miód w wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze). Całość dokładnie miksujemy.

  • krok 9

    Krem wykładamy na całkowicie wystudzone ciasto i posypujemy orzechami włoskimi lub pekan. Ciekawym dodatkiem będą również uprażone płatki migdałowe i kandyzowana skórka pomarańczowa.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama