
Ciasto marchewkowe z mascarpone
- mąka pszenna: 250 g
- olej: 200 ml
- jajka: 3 szt.
- marchewka: 250 g
- jabłka: 100 g
- cukier: 200 g
- cynamon: 2 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- imbir: 2 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- proszek do pieczenia: 8 g
- soda oczyszczona: 4 g
- mascarpone: 250 g
- masło: 150 g
- cukier puder: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy. Foremkę o wymiarach 35x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170°C (tryb góra-dół). Marchewkę i jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki.
krok 2
Ciasto: w jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a w drugiej miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę. Wlewamy do niej cienkim strumykiem olej oraz ekstrakt z wanilii. Łączymy zawartość obu misek za pomocą łopatki. Dodajemy marchewkę i jabłko.
krok 3
Pieczenie: przekładamy masę do foremki. Umieszczamy ją w rozgrzanym piekarniku, na środkowej półce. Po upływie około 30 minut sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Studzimy je na kratce kuchennej.
krok 4
Krem: miękkie masło kroimy w mniejsze kawałki. Ucieramy je z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy serek mascarpone. Ubijamy składniki, aż powstanie napuszona, jednolita masa.
krok 5
Przekładanie ciasta: wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części. Jedną z nich umieszczamy na paterze i grubo smarujemy kremem. Wyrównujemy warstwę i przykrywamy ją drugim blatem. Wierzch wypieku dekorujemy pozostałą masą maślaną. Posypujemy gotowe ciasto marchewkowe z mascarpone orzechami włoskimi.

