
Ciasto migdałowe – torta de Santiago
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cukier: 150 g
- jajka: 3 szt.
- mąka migdałowa: 150 g
- cytryna: 1 szt.
- cukier puder: 20 g
- cynamon: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 150°C. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką.
krok 2
Jajka: wybijamy do miseczki.
krok 3
Cytryna: myjemy ją, polewamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.
krok 4
Mieszanie: do miski wrzucamy jajka, cukier, skórkę z cytryny i cynamon. Składniki ubijamy za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Następnie dodajemy mąkę migdałową i całość delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
krok 5
Pieczenie: gotową masę wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy.
krok 6
Podanie: ciasto migdałowe serwujemy posypane cukrem pudrem.

