
Ciasto Milky Way
- mąka tortowa: 120 g
- mąka ziemniaczana: 45 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- kakao: 45 g
- olej: 60 ml
- jajka: 6 szt.
- sól: 2 g
- cukier: 275 g
- masło: 250 g
- mleko: 250 ml
- cukier waniliowy: 17 g
- mleko w proszku: 210 g
- żelatyna: 5 g
- śmietana 30%: 100 ml
- czekolada mleczna: 125 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: oddzielamy żółtka od białek. Przesiewamy mąkę. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Stopniowo dosypujemy cukier (łącznie 165 g), miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie – cały czas miksując – dodajemy po jednym żółtku. Kiedy składniki połączą się, zmniejszamy obroty i powoli dodajemy olej. Do masy wsypujemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao.
krok 3
Pieczenie: gładkie, jednolite ciasto wylewamy do blaszki. Pieczemy przez 40 minut, w trybie grzania góra–dół, bez termoobiegu. Kakaowy biszkopt po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i delikatnie przekładamy na czystą ściereczkę. Ściągamy papier i odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Mleczny krem: do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, dosypujemy 110 g cukru i torebkę (17 g) cukru waniliowego. Zagotowujemy tak, żeby cukry dobrze się rozpuściły. Zdejmujemy z palnika, przestudzamy. Masło ubijamy na puszystą masę, dolewając stopniowo letnie mleko – po każdym dolaniu, należy ubić całość mikserem na średnich lub niskich obrotach. Na koniec dosypujemy mleko w proszku – również partiami – tak, żeby uniknąć grudek czy zważenia. Krem powinien być gładki, jednolity i puszysty.
krok 5
Przekładanie ciasta: przestudzony biszkopt kroimy na pół, smarujemy dolną część kremem – najlepiej za pomocą cukierniczej szpatuły lub łopatki. Przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut.
krok 6
Polewa czekoladowa: żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy kremówkę, kostki czekolady i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Nie zagotowujemy! Zdejmujemy z ognia, dokładnie łączymy z żelatyną. Przekładamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i wstawiamy na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, żeby całość dobrze się ścięła, a ciasto Milky Way ładnie się kroiło. Czas chłodzenia nie został wliczony w czas przygotowania deseru.

