Ciasto murzynek
- jajka: 5 szt.
- mąka: 360 g
- cukier: 170 g
- masło: 300 g
- kakao: 50 g
- woda: 125 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- soda oczyszczona: 4 g
- gorzka czekolada: 100 g
- czekolada mleczna: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do małego garnka lub rondelka przekładamy masło (200 g), dosypujemy cukier, kakao i dolewamy wodę (można zastąpić ją mlekiem). Podgrzewamy na małym ogniu, ważne jest to, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Mieszamy przez około 5 minut, aż masa będzie gładka i płynna. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

ZjedzPięknie krok 2
Umyte i ogrzane jajka rozbijamy, żeby oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę w misce szklanej lub metalowej. Zaczynamy miksowanie na małych obrotach, potem powoli je zwiększamy. Cały proces powinien trwać od 2 do 3 minut. Do piany z białek dokładamy żółtka i miksujemy szybko, do połączenia składników, nie powinno to trwać dłużej niż 10 sekund.

ZjedzPięknie krok 3
Powoli wlewamy ostudzoną masę maślano-kakaową i mieszamy mechanicznie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

ZjedzPięknie krok 4
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Dosypujemy do miski z masą kakaową. Mieszamy do czasu zniknięcia grudek, ale powinno to trwać krótko. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dodatkowo można natłuścić rant i obsypać go mąką lub bułką tartą. Przelewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy je na środkową półkę piekarnika na 35–40 minut. Pieczemy do suchego patyczka, pierwszy raz warto sprawdzić po 30 minutach. Ciasto murzynek studzimy w piekarniku przy minimalnie uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut. Potem otwieramy je na całą szerokość, zostawiamy w nim ciasto jeszcze przez kilka minut. Wyjmujemy je, rant zdejmujemy, jak trochę przestygnie, a ciasto przekładamy na kratkę cukierniczą do ostygnięcia.

ZjedzPięknie krok 5
W czasie, gdy ciasto stygnie, robimy najprostszą polewę czekoladową. Zimne masło kroimy w kostkę, przekładamy do czystego rondelka, podgrzewamy na palniku na najmniejszej mocy. Łamiemy czekolady na cząstki. Jak tylko masło się roztopi, wyłączamy palnik i dodajemy czekoladowe kostki, mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej masy.

ZjedzPięknie krok 6
Na ciasto murzynek nakładamy lekko przestudzoną polewę czekoladową. Podajemy pokrojone w spore trójkąty.

ZjedzPięknie


