Porady:
- Do ciasta orzechowego można dodać wcześniej namoczone, odciśnięte i osuszone rodzynki.
- Można je także przełożyć słodką masą toffi, powidłami śliwkowymi, konfiturą z wiśni, masą budyniową lub kremem z kaszy manny.
- Do ciasta świetnie pasuje aromat rumowy lub migdałowy – wystarczy dodać dosłownie 5 kropli.
- Blachę na ciasto orzechowe można także posmarować masłem i posypać bułką tartą. Ten sposób nie wymaga papieru do pieczenia, a równie skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta do blachy.
- Czekoladę deserową do polewy i ciasta możecie zastąpić czekoladą mleczną lub gorzką.
- Ciasto orzechowe wyjdzie tak samo smaczne z dodatkiem orzechów laskowych.
- Przepis na szybkie ciasto orzechowe jest odpowiedni na keksówkę o wymiarach 11×30 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.
Notka redakcyjna:
Wegańskie ciasto orzechowe
W przepisie na wegańskie szybkie ciasto orzechowe trzeba zastąpić jajka innym produktami, które nie pochodzą od zwierząt. Można to zrobić na kilka sposobów, sięgając po:
- siemię lniane – 1 łyżka siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wody zastępuje jedno jajko,
- nasiona chia – podobnie jak siemię lniane, nie wpływają na smak ciasta. 1 łyżka nasion namoczonych w 3 łyżkach wody zastępuje jedno jajko,
- aquafabę – czyli wodę powstałą po gotowaniu nasion strączkowych. To także doskonały zamiennik jajka w następującej proporcji: 1 jajko zastąpimy 3 łyżkami aquafaby,
- przecier jabłkowy – 1 jajko zastąpimy 3 łyżkami przecieru jabłkowego (ok. 70 g). W tym przypadku – z racji tego, że jabłka są naturalnie słodkie – możemy zredukować ilość cukru o połowę,
- banany – 1 owoc zastępuje 2 jajka, oczywiście wpływając na smak wypieku. Jeśli więc mamy ochotę na wegańskie ciasto orzechowo–bananowe, to czemu nie?
Mleko w polewie czekoladowej możemy zastąpić dowolnym napojem roślinnym, np. sojowym lub migdałowym. Masło zastępujemy olejem kokosowym.
Szybkie ciasto orzechowe z budyniem
Jak zrobić budyniowy krem do ciasta orzechowego? To proste:
- Do miski wlewamy 250 ml zimnego mleka 3,2%. Dodajemy 3 żółtka, 60 g cukru, 120 g maki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g) i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy mikserem.
- W garnku wstawiamy do zagotowania 500 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wolno wlewamy wcześniej zmiksowane składniki. Mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Zestawiamy z kuchenki i studzimy.
- W osobnej misce miksujemy 200 g masła z 30 g cukru pudru. Stopniowo dodajemy zimny budyń, cały czas miksując składniki na jasny i puszysty krem.
Tak przygotowany krem budyniowy będzie o wiele bardziej gęsty od standardowego budyniu. Przygotowaną masą przekładamy przekrojone na pół ciasto orzechowe. Całość wkładamy do lodówki na całą noc.
Pomysły na ciasto orzechowe
- Szybkie ciasto z masłem orzechowym – do ciasta w tej wersji nie potrzebujemy mielić orzechów. Jedynie możemy posiekać kilka do dekoracji. Wybieramy masło orzechowe o dobrym składzie – najlepiej, jeśli w całości są to orzechy ziemne, włoskie lub laskowe. Dodajemy je do składników mokrych, tuż przed połączeniem ich z suchymi. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
- Ciasto jabłkowo–orzechowe – do ciasta można dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka. Aby nie opadły na dno, należy delikatnie oprószyć je mąką pszenną. Wypiek w smaku przypominać będzie ciasto amerykańskie.
- Ciasto kora orzechowa – można zrobić je na przekrojonym cieście orzechowym z tego przepisu lub na biszkopcie orzechowym. Placki przełożone są budyniem brzoskwiniowym i delicjami. Na wierzchu znajduje się galaretka z zatopionymi kawałkami brzoskwiń.