Porady:
- Ciasto piegusek możesz przygotować także na oleju roślinnym. Zastąp nim 250 g miękkiego masła.
- Babka piegusek to łatwe do przygotowania ciasto szklankowe, do którego przygotowania nie potrzebujesz nawet wagi. Wszystkie proporcje odmierzysz za pomocą klasycznej szklanki
Notka redakcyjna:
Przepis na ciasto piegusek
Klasyczny przepis na placek piegusek składa się z samych białek. W tym wypadku żółtka wykorzystać można do innych deserów. Spróbuj przygotować z nich prosty i domowy kogel-mogel. krem zabaglione lub kruche ciasto do tarty.
Proponujemy jednak przepis na ciasto piegusek z całych jajek, dzięki czemu nie będzie trzeba się martwić o to, jak wykorzystać pozostałe żółtka. Jest to szybki sposób na pyszne ciasto z makiem, które przygotować można na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości.
Aromatyczne ciasto piegus
Do przepisu na ciasto piegusek dodaj kilka kropel ulubionego aromatu. Sięgnij po te naturalne by ciasto nie zawierało niepotrzebnych sztucznych składników i było nie tylko pyszne, ale i zdrowe.
Aromaty cytrusowe dodadzą do ciasta piegus świeżości, a dodatek słodkiej wanilii sprawi, że ciasto będzie się rozpływać w ustach. Dorośli powinni spróbować babki piegusek z makiem i dodatkiem rumu.
Do pieguska z makiem można dodać garść ulubionych bakalii. Orzechy, rodzynki lub żurawina i suszona skórka pomarańczowa dodadzą wyjątkowego smaku. W tej wersji ciasto piegusek bez wątpienia będzie można podać na świątecznym stole.
Piegusek z makiem i kremem
Babka piegusek z makiem może stanowić punkt wyjścia do cukierniczych eksperymentów. Piegus przecięty na pół przełożyć można ulubioną konfiturą lub powidłami. Dodatek ten sprawi, że piegusek uzyska bardziej kwaskowaty i zróżnicowany smak.
Jeżeli zależy nam na kremowym smaku ciasta piegus, warto wypróbować przepis na pieguska z makiem i kremem budyniowym lub maślanym. Do kremu możemy dołożyć ulubione owoce, np. maliny. Tym łatwym sposobem zamienimy proste ciasto w deser robiący wrażenie na gościach.
Polewa do pieguska
Ciasto z makiem piegusek oblać można klasycznym lukrem królewskim. Dodatek odrobiny soku z cytryny przełamie jego słodycz. Kilka kropel soku z buraka sprawi, że nasz lukier uzyska różowy kolor, a oblane nim ciasto piegus zachwyci każdego.
Rozwiązaniem dla osób, które wolą mniej słodkie polewy będzie gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej. Dla prawdziwych łasuchów doskonale sprawdzi się też czekolada mleczna lub biała, która udekoruje każdego pieguska.