
Ciasto piernikowe z miodem, z polewą krówkową, posypane kruszonymi krówkami zaskoczy głównym składnikiem. Jako bazę wykorzystujemy.... buraki! Porcja na tortownicę 24–26 cm.
Składniki:
2 buraki (ok. 500 g) + mały burak do dekoracji
200 g mlecznej czekolady
150 g mąki pszennej
łyżka przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
50 g cukru
250 g masła + 1 łyżka
3 łyżki miodu
puszka kajmaku
kilka cukierków krówek
Kroki przygotowania:
Myjemy buraki
osuszamy
zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 60 min. Wyjmujemy z piekarnika
studzimy
obieramy; dwa ścieramy na tarce
na małych oczkach
trzeci kroimy w cienkie plasterki.
Mieszamy mąkę
przyprawę do pierników
kakao i proszek do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem
rozpuszczamy masło i stopniowo
cały czas mieszając
dodajemy do jajek wraz z miodem. Łączymy i mieszamy mokre składniki z suchymi.
Tortownicę smarujemy masłem
wylewamy ciasto
pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50–60 min. Wyjmujemy i studzimy.
Puszkę z kajmakiem zanurzamy we wrzątku
otwieramy
smarujemy ciasto. Na wierzchu kładziemy plasterki pieczonego buraka i pokruszone krówki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

