
Ciasto Popapraniec
- jajka: 7 szt.
- mąka pszenna: 175 g
- cukier: 240 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- olej: 50 ml
- mak: 125 g
- wiórki kokosowe: 125 g
- kakao: 20 g
- mleko: 500 ml
- mąka ziemniaczana: 30 g
- budyń śmietankowy: 160 g
- masło: 250 g
- dżem owocowy: 200 g
- galaretka porzeczkowa: 90 g
- borówki amerykańskie: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka - stopniowo, cały czas miksując. Mąkę (160 g) przesiewamy przez sitko i wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączymy z pianą. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz całość mieszamy.
krok 2
Pieczenie: Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej - kakao, a do trzeciej wiórki kokosowe. Każdą z mas delikatnie mieszamy i przekładamy na blachę naprzemiennie (powinna powstać 3-kolorowa szachownica, na końcu mieszamy widelcem albo szpikulcem, mieszające je ze sobą). Pieczemy 30 min w 180C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
krok 3
Przygotowanie masy budyniowej: Mleko (375 ml) na budyń przelewamy do garnka. Pozostałe 125 ml łączymy (mikserem lub trzepaczką) z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, 2 łyżkami mąki pszennej i 40 g cukru. mąki, cukier oraz wcześniej odlane mleko. Gotową masę wlej na gotujące mleko i gotuj ciągle mieszając aż do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie odstaw do wystudzenia.
Masło przełóż do miski i ucieraj mikserem aż stanie się białe, następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu.
krok 4
Składanie ciasta: galaretkę rozrabiamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Składamy ciasto - pierwszy blat smarujemy kremem budyniowym, dżemem, dodajemy kolejny blat biszkoptu i powtarzamy czynność. Zalewamy tężejącą już galaretką, dodając owoce np. borówki. Możemy udekorować wiórkami kokosowymi.

