
Ciasto rurociąg
- herbatniki: 350 g
- mascarpone: 500 g
- śmietana 36%: 600 g
- cukier puder: 40 g
- żelatyna: 8 g
- woda: 60 ml
- rurki waflowe: 400 g
- czekolada mleczna: 100 g
- śmietana 30%: 25
Sposób przygotowania
krok 1
Schłodzenie: śmietana 36% oraz mascarpone powinny być schłodzone. Najlepiej przez noc (czas chłodzenia nie został wliczony w całkowity czas przygotowania ciasta).
krok 2
Blaszka: dno foremki o wymiarach ok. 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników.
krok 3
Żelatyna: zalewamy ją gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Krem: cukier puder przesiewamy. Schłodzone mascarpone, śmietankę 36% oraz cukier puder przekładamy do misy miksera. Miksujemy do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Do płynnej, ale chłodnej żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu, mieszamy i dodajemy do reszty masy. Ubijamy do połączenia składników.
krok 5
Składanie ciasta rurociąg: na herbatniki wykładamy połowę kremu. Na nim układamy jedną obok drugiej rurki waflowe. Przykrywamy resztą masy. Na wierzchu rozkładamy pozostałe herbatniki. Wstawiamy do lodówki.
krok 6
Ganache: 50 ml przelewamy do garnuszka, podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy na jednolity krem. Polewamy nim wyjęte z lodówki ciasto. Blaszkę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

